Ajankohtainen

Tunnetko nämä kevään myrkylliset kukkijat?

Julkaistu 17.4.2019 15.00

Alle on listattu kevään tyypillisimpiä myrkyllisiä kukkivia kasveja. Myrkytystä epäiltäessä apua saat vuorokauden ympäri soittamalla Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111.

​​​​​Näsiä (Daphne)

Koko kasvi sisältää voimakkaasti limakalvoja ärsyttäviä aineita. Kitkerän maun vuoksi syöty määrä jää yleensä pieneksi. Tyypillisiä näsiän maistelun aiheuttamia oireita ovat suun alueen puutuminen, rakkulat, kurkun polttelu, mahakipu ja oksentelu. Tärkein ensiapu on suun huuhtelu. ​Sinililjat eli kevättähdet (Scilla)

Sinililjat sisältävät myrkyllisiä aineita, joten ne voivat mahdollisesti aiheuttaa myrkytysoireita. Tästä huolimatta kirjallisuudessa ei ole kuvattu yhtään sinililjojen aiheuttamaa myrkytystä ihmisellä.
Sinivuokko & valkovuokko (Anemone)​

Sekä sinivuokko että valkovuokko luokitellaan paikallisesti ärsyttäviksi kasveiksi. Koko kasvi sisältää myrkyllisiä aineita. Kasvin pureskelu voi aiheuttaa polttavaa tunnetta suussa ja nielussa. Tärkein ensiapu on suun huuhtelu. Suuret määrät syötynä voivat aiheuttaa mm. vatsakipua, oksentelua ja ripulointia. Kielo (Convallaria)

Kautta aikojen kieloa on pidetty hyvin myrkyllisenä kasvina. Tämä pitää kyllä paikkansa, sillä kielo sisältää useita sydämen toimintaan vaikuttavia glykosideja. Tästä huolimatta valtaosa kieloa maistelleista selviää vähäisillä oireilla. Kielon maistelu voi aiheuttaa mm. vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua ja ripulointia. Suurilla annoksilla sydänoireet ovat mahdollisia. Alle 5 kukkaa tai marjaa katsotaan vaarattomaksi annokseksi.Narsissi (Narcissus)

Erityisesti narsissien sipuli sisältää myrkyllisiä alkaloideja. Kukan tai lehtien maistaminen ei aiheuta myrkytysoireita, joten toimenpiteitä ei vaadita. Sen sijaan suuret määrät syötynä voivat aiheuttaa mm. oksentelua ja vatsakramppeja.Kylmänkukat (Pulsatilla)

Kylmänkukat (esim. kangasvuokko) sisältävät voimakkaasti limakalvoja ärsyttäviä aineita ja voivat aiheuttaa mm. suun polttelua ja rakkuloita. Tärkein ensiapu on huuhdella suu välittömästi. Nieltynä mahdollisia oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.Käenrieskat (Gagea)

Käenrieskat sisältävät myrkyllistä alkaloidia, joka voi syötynä aiheuttaa vatsaoireita.