Ajankohtainen

Tunne tattisi

Julkaistu 20.9.2018 14.30

Tatit ovat yleisiä koko Suomessa ja ne ovat helposti tunnistettavissa lakin alapuolella olevasta pillikerroksesta. Suomen tattilajit eivät aiheuta syötynä hengenvaaraa, joten ne ovat aloittelijallekin turvallinen tapa aloittaa sieniharrastus. Eräät tattilajit voivat kuitenkin olla pahanmakuisia tai aiheuttaa vatsaoireita puutteellisesti kypsennettynä.

​​​​​​​

Punikkitatit ovat tyypillinen esimerkki vatsaoireita aiheuttavista tateista. Raakana syöty tai puutteellisesti kypsennetty punikkitatti voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, kovaa vatsakipua ja vaikeaa ripulointia. Oireet alkavat yleensä muutaman tunnin sisällä ja saattavat olla rajuja. Voimakkaista oireista huolimatta näiden toksiinien ei ole raportoitu aiheuttavan ​elinvauriota. Useimmissa tapauksissa vatsaoireinen selviää kotihoidolla. Toipuminen voi viedä muutaman päivän. Mikäli vatsaoireita esiintyy riittävästä kypsennyksestä huolimatta, oireiden aiheuttaja voi olla myös sienen pilaantuminen tai trehaloosi-intoleranssi. Myös useat muut tattilajit voivat aiheuttaa vatsaoireita.

Sappitatti on syötäväksi kelpaamaton tattilaji. Se ei ole myrkyllinen mutta polttavan karvas maku voi pilata koko sieniaterian. Sappitatin voi sekoittaa mm. herkkutattiin.

Tauriontatti voi aiheuttaa syötynä antabusreaktion, jos sieniaterian yhteydessä tai sen jälkeen on nautittu alkoholia. Oireina on tyypillisimmin pahoinvointi, oksentelu, kasvojen punoitus, hikoilu, huimaus, heikkous ja jopa tajuttomuus. Tauriontatin ja piruntatin on epäilty sisältävän pieniä määriä myrkyllistä muskariinia. 

Huom! Poimi syötäväksi vain sellaisia sieniä joiden varmasti tiedät olevan ruokasieniä ja opettele niiden oikea käsittely! 

Myrkytysepäilyssä ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen (09 471 977) tai lääkäriin. 


Tietoa myrkyllisistä sienistä​

Sieniluettelo (HUS:fi)