Ajankohtainen

Talvi - kemikaalivaara pakkasessa

Julkaistu 13.2.2019 8.00

Etanoli, metanoli, etyleeniglykoli, isopropanoli, magnesiumkloridi, kalsiumkloridi – kemikaalien nimet ovat välillä aika hurjan kuuloisia, mutta yleensä niiden ominaisuudet ovat selvillä. Esimerkiksi natriumkloridia, tuttavallisemmin suolaa on mm. jään sulatukseen käytetyissä valmisteissa.

​​​


 
Tuulilasinpesunesteet sisältävät eri alkoholeja ja jäähdytinnesteet glykoleja.  Nämä usein värilliset nesteet tulisi säilyttää alkuperäisessä pakkauksessa, muutoin niitä voi erehtyä luulemaan limuksi.

Tuulilasinpesunesteiden alkoholi on mm. etanolia ja isopropanolia. Haitallista metanolia sisältäviä tuotteita on nykyään vähemmän. Roiskeet eivät aiheuta vaaraa. 

Jäähdytinnesteiden glykoli on esim. etyleeniglykolia, joka voi aiheuttaa vakavia myrkytyksiä. Propyleeniglykolia sisältävät tuotteet eivät ole yhtä vaarallisia. Vahingon sattuessa tulee aina soittaa Myrkytystietokeskukseen, josta saa lisäohjeita.

Lukot jäätyvät pakkasella ja niiden avaamiseen käytetään lukkosulaa. Lukkosulat sisältävät usein isopropanolia ja jonkunlaista voiteluaineena käytettävää petrolituotetta. Joissakin tuotteissa on myös glykolia, kuten etyleeniglykolia. 

Jään sulatukseen on käytössä useita erityyppisiä valmisteita. Maantiesuola on usein natriumkloridi- kalsiumkloridiseosta tai natrium- tai kaliumformiaattia. Jalkakäytävillä/pihapiireissä käytettävät tuotteet sisältävät mm.  natrium-, magnesium- tai kalsiumkloridia. Muutaman murusen maistaminen ei aiheuta vakavaa vaaraa, suun huuhtelu riittää hoidoksi. Suuremmilla määrillä voi tulla oireita, joten soita Myrkytystietokeskukseen riskin arviointia varten.

Vinkit vahinkojen välttämiseksi
  • ​Säilytä tuotteet alkuperäispakkauksissa ja pois lasten ulottuvilta.
  • Käytä propyleeniglykolia sisältävää jäähdytinnestettä, mikäli autoosi sitä voi laittaa.
  • Vie turhat pakkaukset ja vaihdettu neste ongelmajätepisteen
  • Kuuma vesi esim. muovipussissa sulattaa jäätä lukosta (paina kuumaa pussia lukkoa vasten)
  • Hiekka on hyvä tuote liukkaudenestoon


Myrkytystietokeskus palvelee numerossa 0800 147 111 (24/7).