Ajankohtainen

Talven vitamiinilisät

Julkaistu 12.3.2019 11.30

Keväinen aurinko valaisee ja lämmittää. Pimeän talven aikana monet ovat turvautuneet erilaisiin lisäravinteisiin vitamiinien riittävän saannin varmistamiseksi. Lisäravinteina käytetyt vitamiinit ovat turvallisia mutta niiden toistuvaan yliannosteluun voi liittyä myrkytysriski.

​​D-vitamiini

D-vitamiini on tärkeä vitamiini mm. luuston hyvinvoinnille. Pimeän aikaan talvella onkin suositeltavaa käyttää suun kautta otettavaa D-vitamiinilisää. D-vitamiinin tapaturmaisista yliannoksista tulee lähes päivittäin yhteydenottoja Myrkytystietokeskukseen. Tyypillisin tilanne koskee taaperoa, joka on päässyt käsiksi hyvänmakuisiin D-vitamiini purutabletteihin ja syönyt kourallisen tai jopa purkillisen purutabletteja. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja se varastoituu elimistöön. Akuutti D-vitamiiniyliannos aiheuttaa harvoin oireita ja hoidoksi riittää lisäravinteen tauotus otettua annosta vastaavaksi ajaksi. Makeutusaineita (mm. sorbitoli ja ksylitoli) sisältävät tabletit voivat aiheuttaa ohimenevää vatsaoireilua (vatsakipu, pahoinvointi, ripuli). Kertayliannoksesta poiketen, toistuva D-vitamiinin yliannostelu voi johtaa lääkärin hoitoa vaativaan myrkytystilaan. Toistuvassa D-vitamiinin yliannostelussa elimistön kalsiumpitoisuus nousee aiheuttaen mm. väsymystä, ruokahaluttomuutta, vatsavaivoja, sekavuutta ja munuaisten vajaatoimintaa.

B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini

B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini ovat vesiliukoisia vitamiineja. B-vitamiinilisiä käytetään puutostiloihin ja niiden ennaltaehkäisyyn. Flunssakaudella turvaudutaan usein myös C-vitamiinia sisältäviin lisäravinteisiin. Näitä vitamiineja sisältävien lisäravinteiden tilapäinen yliannos ei yleensä aiheuta myrkytysoireita, koska B-ryhmän vitamiinit eikä C-vitamiini varastoidu elimistöön. Akuutti kerta-yliannos ei vaadi hoitotoimenpiteitä.

Monivitamiinivalmisteet

Monivitamiinivalmisteita on saatavana mm. veteen liukenevina poretabletteina, nieltävinä tabletteina ja lapsille hyvänmakuisia pureskeltavia valmistemuotoja. Monivitamiinivalmisteissa koostumus vaihtelee tuotteittain, joten yliannostilanteessa tuotteen nimi ja koostumus on tärkeä selvittää tapauskohtaisesti. Tyypillisesti monivitamiinivalmisteet sisältävä erilaisia B-ryhmän vitamiineja, C-vitamiinia ja D-vitamiinia. Aikuisille ja raskaana oleville suunnatuissa monivitamiinivalmisteissa voi myös olla kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä, rautaa ja monia muita hivenaineita. Kalsium, magnesium ja erityisesti sinkki voivat ​aiheuttaa yliannoksina vatsaoireita. Erityistä huomiota vaatii rauta, joka voi aiheuttaa myrkytysoireita jo pienemmillä annoksilla. Jos lapsi on syönyt useita monivitamiinitabletteja, tarkista myrkytysvaara​ Myrkytystietokeskuksesta. 

Vinkit vahinkojen välttämiseksi

  • ​Pidä hyvänmakuiset purutabletit lasten ulottumattomissa.
  • Noudata pakkauksen annosteluohjeita.
  • Jos käytät useita lisäravinteita, tarkista etteivät ne sisällä keskenään samoja aineita. 

Vahingon sattuessa apua saat Myrkytystietokeskuksesta​ (0800 147 111).