Ajankohtainen

Rohkeus elvyttää voi pelastaa hengen

Julkaistu 11.2.2020 9.45

Äkillisen sydänpysähdyksen tapahtuessa aikaa toiminnalle on vain vähän.

Sydänpysähdyspotilaan selviytymistä parantaa saumattomasti toimiva hoitoketju, jossa ensimmäisiä lenkkejä ovat sydänpysähdyksen varhainen tunnistaminen ja varhain aloitettu paineluelvytys. Varhain aloitettu paineluelvytys parantaa sydänpysähdyspotilaan ennustetta. Elvytyksen varhainen aloittaminen edellyttää, että meistä jokainen osaa ja uskaltaa tarttua toimeen tositilanteessa. Tunnistamalla hätätilanteet ja soittamalla hätänumeroon 112 kuka tahansa voi aktivoida potilaan hoitamiseen tarvittavan hoitoketjun.

Tänään vietetään jo perinteeksi muodostunutta valtakunnallista 112-päivää. Arjen turvallisuuteen huomion kiinnittämisen lisäksi 112-päivä muistuttaa Euroopan yhteisestä hätänumerosta ja sen oikeasta käytöstä. Hätänumeroon soittamista ja elvytyksen aloittamista ei tarvitse turhaan pelätä. Hätäkeskuspäivystäjä auttaa ja neuvoo aina soittajaa puhelimessa. Rohkeus yhdessä peruselvytystaitojen ja sydäniskurin käytön hallitsemisen kanssa voivat oikeasti pelastaa ihmishengen.

Elvytystaito on kansalaistaito, johon kannattaa panostaa. Elvytystaitojasi voit kartuttaa ensiapukursseilla, joita järjestetään lähes jokaisella paikkakunnalla. Päivystystalon Pysähdy auttamaan elotonta-verkkokurssin avulla voit, vaikka heti tutustua paineluelvytyksen ja sydäniskurin käytön perusteisiin. Ensiapuverkkokurssit-osiosta löydät myös muut verkkokurssimme.

Uskalla auttaa!