Ajankohtainen

Päivystystalosta vinkkejä turvalliseen kesään

Julkaistu 29.6.2022 7.00

Kesän haavereihin, auringon polttamaan ihoon sekä hyönteisten ja muiden eläinten puremiin löytyy hoito- ja toimintaohjeita Päivystyshelpistä.

Kesään kuuluu lomamatkailu, ja moni matkaileekin Suomessa ja vähän kauempanakin. Perille halutaan nopeasti, vaikka matka olisi pitkäkin. Auto- ja venematkaan on hyvä valmistautua huolellisesti, tarkastaa varusteet, varata matkaan riittävästi aikaa sekä huomioida satunnaiset ruuhkat ja tietyöt. Ennakointi on paras keino estää liikenneonnettomuudet.

Vietä kesä vatsaa, ihoa ja kehoa suojaten

Kesäkuumalla kannattaa kiinnittää huomiota ruuan valmistukseen, säilytykseen ja tarjoiluun. Kesän lämmössä ruokatarvikkeet pilaantuvat helposti aiheuttaen ruokamyrkytyksiä. Kesän herkuille moni saattaa olla myös allerginen.

Kesä on iholle vaativaa aikaa. Punkin, kyyn ja lentävien hyönteisten puremat ja pistokset voivat aiheuttaa allergisia iho-oireita ja jopa hengenvaarallisia allergisia reaktioita. Punkki saattaa levittää myös tauteja.

Jotta iho ei palaisi auringossa, kannattaa käyttää auringonsuojavoiteita ja leveälieristä hattua. Ihon palamisen lisäksi voi saada auringonpistoksen tai lämpöuupumuksen, joissa yleisoireina voi olla esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia ja vilunväreitä.

Vaikka pahin pandemia onkin jo ohitettu, on paikallaan edelleen muistaa hyvä käsihygienia ja käyttää suurissa väkijoukoissa tarvittaessa kasvomaskia.

Päivystyshelpistä kotihoito-ohjeet kesän pieniin haavereihin

Joskus varovaisuudesta ja ennakkovalmisteluista huolimatta saattaa kohdalle kuitenkin osua tapaturma tai muu äkillinen terveysongelma.

Päivystystalon Päivystyshelpistä löydät nopeasti kotihoito-ohjeet ruokamyrkytyksiin, hyönteisten puremiin, auringonpolttamiin sekä moniin muihin harmeihin, jotka voi hoitaa itse ilman lääkärissä käyntiä. Päivystyshelpistä löytyy myös neuvoja, miten toimia, jos oireet pahenevat tai milloin täytyy ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Tutustu myös Päivystystalon Itsehoito-ohjeet äkillisissä terveysongelmissa -osioon.

Sairaskohtauksen, liikenneonnettomuuden tai myrkytyksen sattuessa tai mielenterveyden järkkyessä tulee hätätapauksissa aina soittaa hätänumeroon 112.

Hyvää ja turvallista kesää 2022 kaikille toivottaa Päivystystalon tiimi!