Ajankohtainen

Päivystystalosta vinkit syksyn liukkailla keleillä liikkujille

Julkaistu 26.11.2021 15.30

Syksyn liukkailla keleillä ennakointi on parasta ensiapua. Myös muita ensiaputaitoja kannattaa harjoitella ja ottaa etukäteen selvää mistä saa apua, kun sitä tarvitsee.

Syksyn pimeydessä ja liukkaudessa nopeasti muuttuvia tilanteita voi olla vaikea ennakoida, ja huomiokyky voi herpaantua niin autoilijalla, pyöräilijällä, potkulautailijalla kuin jalankulkijallakin.

Kiireen takia ajonopeudet voivat olla olosuhteisiin nähden liian suuria. Myös yleinen välinpitämättömyys liikennesääntöjä kohtaan tai päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen aiheuttavat vaaratilanteita. Auton talvihuolto ja talvirenkaiden vaihtaminen saattavat jäädä liian myöhäisiksi.

Ennakointi on parasta ensiapua

Omalla kiireettömällä toiminnalla voi ehkäistä monta onnettomuutta. Huomiokyky paranee ja päivästä tulee rennompi, kun aamu ei ala hätiköiden. Ennakoiva toiminta, liikennesääntöjen noudattaminen ja ajonopeuksien hillitseminen parantavat liikenneturvallisuutta. Heijastintakaan ei sovi unohtaa, se on halpa henkivakuutus.

Ensiaputaidoista on hyötyä niissä tilanteissa, kun jotain sattuu itselle tai toiselle. Päivystystalon ensiapuverkkokursseilta löydät muun materiaalin lisäksi opetusvideon siitä, miten toimia, kun saavut liikenneonnettomuuspaikalle ensimmäisenä.

Vapaa-ajan liikkujat liukkailla

Säiden kylmetessä vapaa-ajan liikkujan ja urheilijan on syytä kiinnittää huomiota varusteisiin ja liikuntasuoritukseen valmistautumiseen lämmittelemällä riittävästi. Asianmukaisella pukeutumiselle ehkäistään erilaiset paleltumavammat ja nastalenkkarit pitävät paremmin jäisellä alustalla liikkuessa.

Liukastumisen seurauksena syntyy usein nilkan nyrjähdyksiä tai venähdyksiä. Kaatuessa ottaa helposti maahan tullessa kädellä vastaan tai käsi voi jäädä vartalon alle, jolloin syntyy erilaisia ranne- ja muita yläraajojen vammoja. Kaatuessa voi myös herkästi loukata pään. Kodin ulkopuolelle liikkuessa kannattaa pitää mukana puhelinta, jotta vahingon sattuessa saa hälytettyä apua. Matkapuhelimeen ladattu 112 Suomi-sovellus helpottaa avun löytämistä perille!

Päivystystalosta ohjeita itsehoitoon

Pieniä vammoja ja ruhjeita voi onneksi hoitaa myös kotona, aina ei tarvitse lähteä lääkäriin. Ohjeet yleisimpien vaivojen itsehoitoon löytyvät Päivystystalosta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Jos itsehoito ei riitä, auttavat Päivystystalon Päivystyshelppi ja muut päivystyksen neuvontapalvelut vuorokauden ympäri.