Ajankohtainen

Päivystystalon vinkit loppuvuoden juhlintaan

Julkaistu 20.12.2021 10.15

Loppuvuoden pikkujoulukausi lähenee loppuaan, mutta joulun ja uuden vuoden yltäkylläiset kestit ja padat vielä odottavat juhlijoitaan.

Juhlapyhinä monen matka käy kotoa kauemmaksi

Useat lähtevät juhlapyhien viettoon kotoa kauemmaksi. Tavataan läheisiä ja mahdollisesti ollaan vuokrattu mökki toiselta paikkakunnalta. Matka voi olla pitkä ja perille halutaan mahdollisimman nopeasti. Matkaan lähtiessä hyvä ennakointi on paras keino estää onnettomuudet ja matkaan on hyvä varata tarpeeksi aikaa, jotta voi varautua muuttuviin sääolosuhteisiin sekä ruuhkiin.

Vieraassa paikassa on hyvä jo ennalta tutustua korona pandemian aiheuttamiin rajoituksiin, muistaa hyvä käsihygienia, käyttää kasvomaskia sekä huolehtia turvaväleistä.

Ruokaa riittää - kaikkea ei tarvitse syödä kerralla

Juhlakauden kohokohtana ovat notkuvat ruokapöydät, joiden ääreen palataan yhä uudelleen. Välillä unohtuu, että ahmiminen ei kannata. Ylensyönti on tavallista ja runsaiden aterioiden jälkeen vatsa voi oireilla turvotuksella, vatsan väänteillä, närästyksellä, ilmavaivoilla, ummetuksella ja ripulilla.

Ruuan valmistukseen, säilytykseen ja tarjoiluun on hyvä kiinnittää huomiota. Juhlapyhinä ruuat voivat olla pöydällä tarjoiltavana pitkään liian lämpimässä olosuhteessa altistaen juhlijat erilaisille ruokamyrkytyksille.

Päivystystalon Itsehoito-ohjeista löytyy nopeasti kotihoito-ohjeet närästykseen, ummetukseen ja ruokamyrkytykseen sekä moniin muihin harmeihin, jotka hoituvat ilman lääkärissä käyntiä. Päivystystalon Päivystyshelpistä löytyy lisäksi tarvittaessa apua ja neuvot siitä, milloin täytyy lähteä päivystykseen.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kaikkiin juhlapyhiin liittyy kohonnut riski altistua tapaturmille, kun kynttilöitä poltetaan, kinkkuja paistetaan, saunotaan ja raketteja ammutaan. Näiden asioiden yhteydessä syntyy palo- ja silmävammoja ja muita pienempiä vahinkoja.

Yleisestä turvallisuudesta huolehtiminen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisy tekevät kaikkien juhlapyhistä mukavamman. Muista siis varovaisuus liikenteessä, kohtuullinen alkoholin käyttö, suojalasit rakettien kanssa ja kiireen välttäminen.

Muista muita myös juhlapyhinä

Juhlapyhinä liika väenpaljous saattaa aiheuttaa ahdistusta. Osalla taas yksinäisyys voi helposti korostua, jos perhettä tai ystäviä ei ole lähellä. Pienikin kaunis ele tai muistaminen saattaa muuttaa läheisesi päivän paremmaksi.

Jos tunnistaa jo edellisvuosilta, että juhlapyhät aiheuttavat ahdistusta, kannattaa apua hakea jo hyvissä ajoin sekä itselle että läheiselle.

Lopuksi

Joskus varovaisuudesta ja ennakkovalmisteluista huolimatta saattaa kohdalle osua tapaturma tai muu äkillinen terveysongelma. Sairaskohtauksen, liikenneonnettomuuden tai myrkytyksen sattuessa tai mielenterveyden järkkyessä tulee hätätapauksissa aina soittaa hätänumeroon 112.

Päivystystalosta löydät lisää tarpeellista tietoa ja linkkejä äkillisten tilanteiden varalle:

Hyvää ja turvallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2022 kaikille toivottaa Päivystystalon väki!