Ajankohtainen

Päivystyksellinen terveysneuvonta auttaa aina

Julkaistu 19.3.2018 13.00

Oletpa sitten sairastunut tai sinua huolestuttaa äkillisesti ilmaantunut oire tai sinulle on sattunut tapaturma, voit aina soittaa oman kuntasi päivystykselliseen terveysneuvontaan.

​​Aamulla nousi  kuume ja veto on poissa.  Selässäkin tuntuu kipua? Pitääkö olla huolissaan?  Voisinko ottaa kipulääkettä? Kuume ainakin pitäisi saada laskemaan. Onkohan tässä syytä lähteä päivystykseen vai  voisinko seurata oireita vielä kotona?

Ei hätää. Päivystyksellinen terveysneuvonta auttaa ja apu on aina yhden puhelinsoiton ja tulevaisuudessa klikkauksen päässä.

Päivystyksellinen terveysneuvonta auttaa äkillisissä terveyteen liittyvissä ongelmissa. Puheluun vastaa kokenut, tehtävään koulutettu terveydenhuollon ammattilainen, joka tekee oirekuvauksesi perusteella sinulle hoidon tarpeen arvion ja ohjaa hoitoon hakeutumisessa oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Mahdollisista on, että voit seurata oireiden kehittymistä kotona ja hakeutua päivystykseen vasta seuraavana päivänä. Aina ei ole tarvetta  lähteä ruuhkaiselle päivystyspoliklinikalle jonottamaan vuoroaan.  Päivystyksellisestä terveysneuvonnasta voit saada myös kotihoito-ohjeet terveysongelman hoitamiseksi. Terveydenhuollon ammattilaisen tekemään arvioon ja häneltä samaasi ohjeistukseen voit aina luottaa.

Hätätilanteiden varalle meillä on olemassa kansallisesti toimiva hätänumero 112, johon soitetaan kun kyseessä on kiireellinen ja todellinen, henkeä, terveyttä, ympäristöä tai omaisuutta koskeva vaara tai uhka. 

Päivystyksellisen terveysneuvonnan toteutus on Suomessa vielä hajanaista ja käytössä on useita alueellisia palvelunumeroita. Oman alueesi päivystyksellisen terveysneuvontanumeron löydät parhaiten oman asuinkuntasi internet-sivuilta.  Olemme koonneet numeroita yhteen myös Päivystystalon Päivystyksellinen terveysneuvonta​-osioon.


Päivystyksellisen terveysneuvonnan toimintamallia kehitetään parhaillaan Sosiaali- ja terveysministeriön vetämässä 116 117-hankkeessa ja sen pilottikokeiluissa ympäri Suomen. Tavoitteena kehittämisessä on, että vuoden 2019 aikana Suomessa olisi mahdollisuus ottaa käyttöön yleisen hätänumeron 112 rinnalle yksi Päivystyksellisen terveysneuvonnan numero, joka toimii kaikkialla Suomessa.  Päivystykselliseen terveysneuvontaan soitetaan päivystyksellisissä sosiaali- tai terveysongelmissa, joissa kyse ei ole hätätilanteesta. Kallisarvoisia käytännön kokemuksia Päivystysapu 116 117- palvelusta on saatu Uudenmaan alueelta, jossa numeroa ja uutta toimintamallia on testattu ja toiminta on onnistuneesti vakiinnutettu osaksi päivittäistä toimintaa.