Ajankohtainen

Pääsiäisen muistilista

Julkaistu 19.4.2019 10.00

Pääsiäisenä on aikaa nauttia muutaman päivän rauhallisesta yhdessäolosta perheen, suvun tai ystävien kesken. Juhlapyhä katkaisee mukavasti kiireisen arjen ja antaa mahdollisuuden valmistella kevään tuloa.

​​​​​​Pidemmän vapaan koittaessa moni lähtee pois kotoa pääsiäisen viettoon tai mökille rauhoittumaan. Liikenneruuhkiin ja muuttuviin sääolosuhteisiin kannattaa Pääsiäisenäkin varautua. Kiireetön matkanteko vähentää stressiä ja perille päästessä mieli on virkeä. Ulkoillessa on hyvä muistaa, että kevätaurinko on kirkas ja auringonpolttamat ovat mahdollisia jo tähän aikaan vuodesta ihon ollessa herkkä talven jäljiltä. Silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla ja paljaalle iholle voi levittää auringonsuojavoidetta. Punkkikausi on jo alkanut osassa Suomea, joten liikkuessa ruohikkoalueilla, metsissä tai niityillä kannattaa punkkitarkastus tehdä kotiin tullessa sekä itselle että lemmikeille. Punkin irrottamiseen ja pureman jälkihoitoon löydät ohjeet Päivystystalon itsehoito-ohjeista.

Punkin poiston itsehoito-ohje​

Pääsiäisenä herkutellaan

Perheen, suvun tai ystävien kesken on mukava nauttia maukkaita pääsiäisherkkuja, kunhan muistaa ottaa huomioon kaikkien ruokavaliot ja mahdolliset allergiat. Turhia vatsanväänteitä voi välttää syömällä rauhallisesti ja kohtuullisia annoksia. Ruokamyrkytysepidemioiden välttämiseksi tulee ruokaa valmistettaessa, tarjoiltaessa ja säilöessä tulee noudattaa hyvää ruoka- ja käsihygieniaa. Neuvot ja ohjeet ruokamyrkytyksen varalle löydät tarvittaessa Päivystystalon itsehoito-ohjeista.

Ruokamyrkytyksen itsehoito-ohje​

Pidetään huolta toisistamme

Kaikki eivät halua tai pysty viettämään aikaa yhdessä sukulaisten tai ystävien kanssa ja tämä voi lisätä ahdistusta, yksinäisyyttä tai alakuloisuuden tunnetta. Pidetään kuitenkin huolta myös heistä, vaikka pienellä puhelinsoitolla.

Jos Pääsiäisen vietossa kaikesta varautumisesta huolimatta sattuu jotain vakavaa esimerkiksi sairaskohtaus, liikenneonnettomuus tai myrkytys, tulee hätätapauksissa aina soittaa hätänumeroon 112! 

Myrkytystietokeskus palvelee aina, myös Pääsiäisenä, ympäri vuorokauden numerossa 0800 147 111 (puhelu on maksuton).​

Muissa terveysongelmissa tai haavereissa apua voi kysyä oman alueen terveydenhuollon ammattilaiselta tai päivystyksellisestä ​​terveysneuvonnasta.

Päivystyksellinen terveysneuvonta​

Aurinkoista ja turvallista Pääsiäistä!

​​​