Ajankohtainen

Neuvontapalvelut äkillisissä terveysongelmissa -osio auttaa flunssaoireiden ilmaantuessa

Julkaistu 28.10.2021 9.30

Influenssakausi on alkamassa, ja RS-viruskaudesta ennustetaan edellisiä vuosia ärhäkämpää. Flunssaoireisiin saa apua Päivystystalosta.

Tavallisen nuhakuumeen, kausi-influenssan ja koronavirusinfektion aiheuttamia hengitystieoireita on lähes mahdotonta erottaa toisistaan. Influessakauden alkaessa on tärkeää pitää edelleen huolta hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä, kuten korona-aika on opettanut. Jos saa hengitystieinfektion oireita, on hyvä rauhoittua kotiin ja käydä tarvittaessa koronatestissä. Vaikka maskisuositus on osin jo poistunut, maskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei onnistu. Tällaisia ovat esimerkiksi ruuhkaiset julkiset kulkuvälineet, kaupat ja tapahtumat.

Influenssarokote kannattaa hankkia hyvissä ajoin etenkin jos itse tai joku perheenjäsenistä kuuluu riskiryhmään. Influenssarokotteeseen liittyvissä asioissa voi kääntyä oman perusterveydenhuollon yksikön tai työterveyshuollon puoleen.

Päivystystalon Neuvontapalvelut äkillisissä terveysongelmissa -osioon on koottu yhteen paikkaan sähköiset oireeseen perustuvat neuvontapalvelut eli Päivystystalon oma matalan kynnyksen Päivystyshelppi, tarkempaa oirekohtaista tietoa antava Omaolon oirearvio sekä terveydenhuollon ammattilaisten ylläpitämä Päivystysapu 116117. Neuvontapalvelut äkillisissä terveysongelmissa -kokonaisuus auttaa esimerkiksi hengitystieinfektion oireiden ilmaantuessa. Hengitystieinfektion oireita ovat:

  • nuha
  • yskä
  • tukkoisuus
  • lämpöily tai kuume
  • kurkkukipu
  • jäsensärky.

Päivystystalon Päivystyshelpistä löytyy ohjeita hoitoon hakeutumiseen sekä oireeseen sopivia itsehoito-ohjeita. Tilanteen vaatiessa Päivystyshelppi ohjaa tarkempaan Omaolon oirearvioon.

Omaolon oirearviossa kansalainen voi tehdä tarkemman arvion siitä, voiko äkillistä terveysongelmaa hoitaa itsehoito-ohjein kotona vai onko syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Omaolon oirearviosta löytyy myös kohdennettuja oireeseen sopivia itsehoito-ohjeita. Osassa kunnista voi jättää Omaolon kautta yhteydenottopyynnön omaan perusterveydenhuollon yksikköön.

Tilanteen vaatiessa äkillisessä terveysongelmassa voi aina soittaa maksuttomaan Päivystysapu 116117-palveluun. Päivystysavussa hoidon tarpeen arvion tekee tehtävään koulutettu terveydenhuollon ammattilainen, joka antaa tarvittaessa oireeseen sopivia itsehoito-ohjeita tai ohjaa kiireellisen tai päivystyshoidon piiriin. Päivystysapu 116117 palvelee ympäri vuorokauden, mutta virka-aikana on hyvä ottaa yhteyttä omaan terveys- tai hyvinvointikeskukseen.

Itsehoito-ohjeet äkillisissä terveysongelmissa

Yleensä tavallinen nuhakuume ja influenssa paranevat itsehoidolla ja riittävällä levolla. Päivystystalon Nuhakuume (flunssa) -itsehoito-ohjeesta saa apua oireeseen helposti ja maksutta. Päivystystalon itsehoito-ohjeet ovat terveydenhuollon ammattilaisten tekemiä ja kaikille kansalaisille saavutettavia.

Itsehoito-ohjeet äkillisissä terveysongelmissa -sivu löytyy suomen lisäksi ruotsiksi Jourhusetista ja englanniksi Emergencyhubista. Itsehoito-ohjeisiin on kirjattu myös tilanteet, joissa on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, mikäli oireet eivät lähde helpottamaan tai pahentuvat hyvästä kotihoidosta huolimatta.

Pidetään huolta itsestä ja toisista!