Ajankohtainen

Myrkytystietokeskuksen uudenvuodenaatto

Julkaistu 28.12.2018 16.00

Uudenvuodenaattona juhlitaan yön pikkutunneille asti. Kuohuviinipullot poksahtelevat ja ilotulitteet valaisevat taivaan. Myrkytystietokeskuksessa uudenvuodenaatto näkyy erityisesti puheluina alkoholista, ilotulitteista, valotikuista, tähtisadetikuista ja uudenvuodentinasta.

​​​​​​Alkoholijuomat

Juhlahumussa vanhempien huomio saattaa herpaantua, jolloin pienet lapset voivat päästä käsiksi alkoholijuomiin. Jo pienet määrät väkevää alkoholia voi aiheuttaa pienelle lapselle myrkytysoireita.

Uudenvuodentina

Lyijyä sisältävien uudenvuodentinojen myynti lopetettiin 1.3.2018. Nykyisin markkinoilla olevissa tinakengissä on lyijyn sijaan esimerkiksi tinaa. Tinan sijaan voi myös kokeilla valaa esimerkiksi sokeria tai mehiläisvahaa. Valetun tinan muodosta voi tehdä tulkintoja tulevan vuoden tapahtumista.

Valotikut ja tähtisadetikut

Valotikun pimeässä hohtavan valon saa aikaan tikun sisällä olevien nesteiden kemiallinen reaktio. Valotikkujen sisällä oleva neste voi aiheuttaa esimerkiksi iholla tai silmässä kirvelyä. Nieltynä valotikun neste aiheuttaa tyypillisesti ohimeneviä vatsaoireita kuten pahoinvointia.

Tähtisadetikun imeskely ei aiheuta myrkytysvaaraa. Tähtisadetikut sisältävät mm. bariumnitraattia, joka aiheuttaa nieltynä erityisesti vatsaoireita. Voimakkaista oireista tulee hakeutua lääkäriin.

Ilotulitteet

Ilotulitteet sisältävät monenlaisia aineita kuten ruutia ja erilaisia metallisuoloja, jotka saavat aikaan väritehosteet. Uudenvuodenaattona ja myös aaton jälkeisinä päivinä Myrkytystietokeskuksesta tiedustellaan ohjeita tilanteisiin, joissa pieni lapsi on nuolaissut tai maistanut ilotulitetta. Pienen määrän maistamisesta ei ole vaaraa. Suurten määrien nieleminen ja voimakas oireilu vaativat lääkärin hoitoa.

Uudenvuodenlupaus

Onko sinulla vielä uudenvuodenlupausta? Mitä jos lupaisit tallentaa Myrkytystietokeskuksen numeron omaan puhelimeesi?

Myrkytystietokeskuksessa lupaamme palvella ja auttaa myös ensi vuonna, vuoden jokaisena päivänä numerossa 0800 147 111.


Onnellista uutta vuotta 2019!​