Ajankohtainen

Ho ho ho! Myrkytystietokeskuksen jouluaatto

Julkaistu 17.12.2019 0.00

Jouluaattona perheet kokoontuvat viettämään aikaa läheistensä kanssa. Monilla perinteisiin kuuluu riisipuuron ja kinkun syöntiä sekä lahjojen avaamista. Myrkytystietokeskuksessa jouluaatto näkyy erityisesti puheluina kinkkumittarin rikkoutumisesta ja kysymyksinä joulunajan kasvien myrkyllisyydestä.

​​​​​​

Kinkkumittari

Paistetaanko teillä joulukinkkua tai kalkkunaa? Jos mittarinne sisällä on jotakin nestettä, se on todennäköisimmin värjättyä liuotinta tai petrolituotetta. Värjäytyneen lihan voi leikata pois. Kinkku on edelleen syöntikelpoinen.

Joulutähti

Joulutähti on suosittu ja turvallinen joulunajan kasvi, jonka myrkyllisyyttä on liioiteltu. Maisteltuna se ei yleensä aiheuta mitään oireita tai korkeintaan lieviä vatsaoireita. Maistelun jälkeen riittää suun huuhtelu.


Amaryllis

Amaryllikset eli ritarinkukat ovat kukkiessaan näyttävä ilmestys. Moni kuitenkin pohtii uskaltaako sellaista hankkia kotiin, jossa on pieniä lapsia tai muistisairaita. Koko kasvi ja erityisesti sipuli on myrkyllinen. Maisteltuna oireet ovat lähinnä vatsaoireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipua. Ihmisillä ei ole kuvattu vakavia myrkytyksiä.

 

Jouluruusu

Jouluruusu on kaunis ja hento talven kukka. Kasvin karvaan maun vuoksi suuren määrän tapaturmainen syöminen on epätodennäköistä. Koko kasvi on myrkyllinen ja sen syöminen voi aiheuttaa polttavaa tunnetta suussa, mahakipua, oksentelua ja ripulia. Pienen määrän maistaneelle riittää suun huuhtominen. Jos jouluruusua on syöty tarkoituksellisesti tai kehittyy voimakkaita oireita, tulee hakeutua lääkäriin.


Joulukuusen koristeet

Glitterpallot ja muut välkehtivät koristeet houkuttavat perheen pienimpiä kuusen ympärille.  Joulukuusen koristeista irtoavat väriaineet ovat vaarattomia eikä hoitotoimenpiteitä tarvita.

Glögin kuumennus vedenkeittimessä

Muistathan että vedenkeitin on tarkoitettu vain veden keittämiseen. Esimerkiksi joulun suosikkijuoma glögi on hapanta ja voi irrottaa vedenkeittimen kuumennusvastuksesta vatsaa ärsyttävää kuparia. Vedenkeittimessä keitetystä glögistä voi tulla epämiellyttäviä oireita kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.


Myrkytystietokeskuksen väki toivottaa rauhallista joulua!

Palvelemme läpi joulun ja uuden vuoden tutussa numerossa 

0800 147 111.