Ajankohtainen

Juhannuksen muistilista

Julkaistu 21.6.2018 10.00

Juhannusta vietetään kesäkuussa kesäpäivänseisauksen tienoilla. Monien juhannuksen viettoon kuuluu yöttömästä yöstä nauttiminen ja kokoontuminen ystävien tai perheen kesken. Yleensä juhliminen sujuu rauhallisesti, mutta joskus juhannuksen vietto saattaa aiheuttaa yllättäviä tilanteita.

​​​Liikenne

Juhannuksena ihmiset suuntaavat usein maaseudun rauhaan pitkienkin matkojen päähän. Perille on kiire ja liikenteessä otetaan turhaan riskejä. Liikenneruuhkiin varautumisen lisäksi kannattaa ottaa huomioon sääolosuhteet ja varata tarpeeksi aikaa ja lepohetkiä matkaa varten, jotta turhilta onnettomuuksilta vältytään.

Veneily

Veneily on suosittua juhannuksena. Kaikkien vesillä liikkujien turvallisuuden varmistamiseksi on pieni kertaus yleisistä veneilyn kohteliaisuussäännöistä, vesiliikennettä ohjaavista laeista sekä säädöksistä paikallaan. Ennen lähtöä kannattaa veneen kunto ja pakolliset varusteet tarkistaa ja huoltaa. Muista ottaa mukaan myös ensiaputarvikkeet mahdollisia haavereita varten. Vaikka sää vesille lähdettäessä olisi hyvä, se saattaa muuttua nopeasti kauempana ulapalla.  Säiden aiheuttamiin yllätyksiin voi varautua ottamalla mukaan tarpeeksi ruokaa ja erityisesti puhdasta juomavettä. Myös yhteydenpito- ja merkinantovälineiden kunto on syytä tarkistaa. Muistathan veneillä raittiina!

Ruoka ja juoma

Juhannuksen kohokohtiin kuuluu pihagrillissä tai ulkokeittiöissä valmistettu ateria. Varovaisuutta on syytä noudattaa, kun ruokaa valmistetaan epätavallisissa olosuhteissa. Vakavien palovammojen riski kasvaa käytettäessä sytytysaineita ja avotulta. Ihmisjoukkojen kohdatessa ruokamyrkytysepidemiat ovat mahdollisia. Kesäkuumalla kannattaa noudattaa hyvää ruoka- ja käsihygieniaa aterioita valmistaessa, tarjoiltaessa ja säilytettäessä. Turhia vatsanväänteitä voi välttää pitämällä ruokamäärät maltillisina ja pidättäytymällä ylensyönnistä. Huomioitava on myös juhlimaan saapuneiden ihmisten erikoisruokavaliot ja allergiat.

Juhliminen

Suomalaiset viettävät juhannusta monin eri tavoin. Tapana on saunoa, uida ja katsella kesäillassa palavaa kokkoa. Saunomiseen voi liittyä palovammojen tai liiallisen ruumiinlämmön nousun vaara.  Kuivumisen ehkäisemiseksi on hyvä nauttia runsaasti alkoholittomia nesteitä. Saunasta on mukava käydä uimassa mutta vieraassa rannassa kannattaa noudattaa varovaisuutta pinnan alla olevien kivien tai uppotukkien takia. Tuntemattomaan veteen pää edellä hyppääminen voi olla kohtalokasta. Kokkoja sytytettäessä ja sammutettaessa on oltava huolellinen sekä noudatettava voimassa olevia metsä- tai ruohikkopalovaroituksia.

Juhannusta juhlitaan perinteisesti tanssilavoilla ja juhannushäissä. Osa jää myös kaupunkiin nauttimaan festivaalitunnelmasta. Ihmisten juhliessa yhdessä, ei kahnauksilta tai tapaturmilta voida aina välttyä. Väkijoukon yllyttämänä saatetaan tehdä asioita, joita ei normaalisti tehtäisi. Tilanteet saattavat kärjistyä, etenkin, jos alkoholia on nautittu juhlinnan lomassa liian suuria määriä. Myös mökillä tai kotona juhlinta saattaa aiheuttaa riitatilanteita. Joillekin ihmisille oleskelu suuressa ihmisjoukossa voi aiheuttaa ahdistusta. Kaikilla ei ole mahdollisuutta juhannuksen viettoon perheen, ystävien tai suvun kanssa ja tämä voi lisätä yksinäisyyden ja alakuloisuuden tunnetta entisestään. Itselle tai läheiselle kannattaa hakea apua ajoissa. Moni meistä viettää juhannusta myös töissä turvaten vapaalla olijoiden juhannuksen juhlintaa.  He ovat varmasti kiitoksensa ansainneet!

Lisäksi

Sanotaan, että kesällä luonto on kauneimmillaan. Luonnossa voi kuitenkin altistua erilaisten hyönteisten, punkin tai kyykäärmeen puremille. Pistojen ja puremien varalta on hyvä suojautua jo ennalta hyönteiskarkotteilla sekä mahdollisuuksien mukaan välttää punkkien ja käärmeiden suosimilla alueilla liikkumista.
Punkkeja esiintyy useimmiten ruohikkoalueilla, pensaikoissa, heinikoissa ja aluskasvillisuudessa. Tällaisilla alueilla liikkuessa kannattaa käyttää saappaita ja sukanvarret on hyvä kääriä housun lahkeiden päälle. Ennen sisälle siirtymistä vaatteet on hyvä ravistella kunnolla ja suorittaa ihmisille sekä lemmikeille punkkitarkastus.

Erilaiset siitepölyt saattavat aiheuttaa oireita herkimmille. Ajoissa aloitettu allergialääkitys voi helpottaa monen juhannuksen juhlintaa. Parhaimmillaan juhannuksena saadaan nauttia kauniista ja lämpöisestä kesäsäästä.  Liialliselta auringon valolta voi suojautua tehokkaasti pitkähihaisten vaatteiden ja lierihatun avulla sekä käyttämällä auringonsuojavoidetta. Kuumalla, aurinkoisella ilmalla täytyy huolehtia myös hyvästä nesteytyksestä alkoholittomilla juomilla.

Lopuksi

Hyvistä ennakkovalmisteluista huolimatta eteen voi aina tulla terveysongelma tai muu äkillinen tilanne.  Sairaskohtauksen, onnettomuuden tai myrkytyksen sattuessa tai mielenterveyden järkkyessä tulee hätätapauksissa aina soittaa hätänumeroon 112.
Lievemmissä haavereissa tai sairastumisissa apua voi kysyä oman alueen terveydenhuollon ammattilaiselta tai apteekin henkilökunnalta.

Terveyskylästä ja Päivystystalosta löydät lisää tarpeellista tietoa ja toimintaohjeita äkillisten tilanteiden varalle: ​​

Toiminta hätätilanteissa​ (Päivystystalo.fi)​
Muista ennen päivystykseen lähtöä! ​(Päivystystalo.fi)​
Lähin apteekki​ (Päivystystalo.fi)​
Myrkytystietokeskus​ (Päivystystalo.fi)​
Itsehoito-ohjeet​ (Päivystystalo.fi)​
Hae apua ja neuvoja​ (Mielenterveystalo.fi)​

Aurinkoista ja turvallista juhannusta!