Ajankohtainen

Joulun ja uudenvuodenaaton muistilista

Julkaistu 21.12.2018 12.00

Joulun vieton tärkeimmäksi juhlapäiväksi Suomessa on muodostunut jouluaatto. Usein on tapana ensin saunoa, sitten syödä, käydä ehkä joulukirkossa, odotella joulupukkia, avata lahjoja ja sitten syödä taas lisää hyvää ruokaa.

​​​​​​​Joulu on perinteisesti ollut rauhallinen juhla, mutta toisinaan erilaiset tilanteet saattavat aiheuttaa odottamattomia yllätyksiä.

Rauhallisen joulun jälkeen on aika siirtyä vastaanottamaan uutta vuotta. Uudenvuodenaatto on tunnetusti riehakas juhla, jolloin ihmiset kokoontuvat sankoin joukoin erilaisiin juhliin ja tapahtumiin.

Juhlaväki matkaan jo käy

Julkinen liikenne hiljenee jouluaattona viimeistään iltapäivän kuluessa mikä tarkoittaa sitä, että ihmiset liikkuvat joulun viettoon suurimmaksi osaksi omilla autoillaan.

Perille on kiire ja moni ottaa liikenteessä turhaan riskejä. Liikenneruuhkiin ja muuttuviin sääolosuhteisiin kannattaa varautua etukäteen. Kiirettä on hyvä välttää varaamalla tarpeeksi aikaa matkan tekoon ja matkan varrelle on hyvä suunnitella pieniä lepohetkiä. Normaalisti joulun liikenne keskittyy aatonaattoon, mutta tänä vuonna sekä meno- että paluuliikenne ajoittuu onneksi useammalle päivälle hilliten suurimpia ruuhkia.

Puuroa täynnä on saavit ja kiulut

Jouluna on perinteisesti syöty hyvin ja pitkään, aamusta iltaan ja jopa yöllä. Joulupöydät suorastaan notkuvat runsaista valikoimista. Kerralla syödyt ruokamäärät on kuitenkin hyvä pitää maltillisina, välttääkseen turhia vatsanväänteitä. Uudenvuoden juhlaruokailussa keskitytään usein selkeästi joulua kevyempiin ruokiin ja pikkunaposteltaviin.

Kun ihmisiä on paljon saman ruokapöydän ääressä, ovat erilaiset ruokamyrkytysepidemiat mahdollisia. Hyvästä ruoka- ja käsihygieniasta on pidettävä erityisesti huolta aterioita valmistaessa, tarjoiltaessa ja säilöessä. Huomioitava on myös juhlimaan saapuneiden ihmisten erikoisruokavaliot sekä allergiat, sillä joulupyhien ja uudenvuoden ruoissa käytetään paljon allergisoivia ruoka-aineita.

Me käymme juhlan viettohon

Yleensä joulua vietetään perhe- tai lähipiirissä. Nykyisin myös erilaiset joulutapahtumat, varsinkin suurimmissa kaupungeissa, keräävät runsaasti osanottajia. Uudenvuodenaattoa taas juhlitaan ilotulituksia katsellen ja leppoisasti aikaa yhdessä viettäen.
Suurella joukolla juhlittaessa ei riidoilta tai tapaturmilta voida aina välttyä. Myös kotona juhlinta saattaa aiheuttaa riitatilanteita. Kaikilla ei ole mahdollisuutta joulun tai uudenvuoden viettoon perheen, ystävien tai suvun kanssa ja tämä voi lisätä ahdistusta sekä yksinäisyyden ja alakuloisuuden tunnetta entisestään. Itselle ja läheiselle kannattaa hakea apua ajoissa.

Jouluna ja uudenvuodenaattona kohoaa palo- ja muiden vammojen riski

Joulun ja uudenvuodenaaton juhlintaan liittyy kohonnut palovammariski. Jouluna kynttilöitä poltetaan tavallista enemmän ja ruokaa laitetaan suuria määriä uuneissa ja liesillä. Varsinkin joulukinkun paistamisen yhteydessä syntyvä kuuma rasvainen neste voi aiheuttaa palovammoja. Joulusaunassakin on hyvä noudattaa varovaisuutta ja välillä vilvoitella ja nauttia runsaasti alkoholittomia nesteitä kuivumisen ehkäisemiseksi.

Uudenvuodenaattona on perinteisesti valettu tinaa. Tinan käyttö on nykyisin kiellettyä sen sisältämän suuren lyijypitoisuuden vuoksi. Tinan sijasta voi valaa vaikka sokeria tai mehiläisvahaa varovaisuutta noudattaen.

Uuteen vuoteen kuuluvat myös ilotulitteet. Kaikkia ilotulitteita käsiteltäessä ja niiden säilytyksessä on hyvä kiinnittää erityistä huomiota ihmisten ja eläinten turvallisuuteen sekä omaisuusvahinkojen estämiseen. Muistathan, että ilotulitteita saa ampua vain uudenvuodenyönä klo 18-02 välisenä aikana. Aina ennen ilotulitteiden käsittelyä on luettava niiden käyttöohjeet. Älä missään tapauksessa käytä itse valmistettuja tai epäselvissä olosuhteissa myytäviä ilotulitteita, vaan ainoastaan luvallisista kaupoista ostettuja. Ethän luovuta ilotulitteita alaikäisen tai selvästi päihtyneen henkilön käyttöön!  Silmävammojen ehkäisemiseksi kaikkien paikalla olijoiden tulee käyttää suojalaseja. Muistathan myös siivota jälkesi, sillä ilotulitteiden maahan tippuneista osista saattaa jäädä luontoon myrkyllisiä aineosia.

Lopuksi

Kaikista ennakkovalmisteluista ja varovaisuudesta huolimatta saattaa eteen tulla terveysongelma tai muu äkillinen tilanne.  Sairaskohtauksen, liikenneonnettomuuden tai myrkytyksen sattuessa tai mielenterveyden järkkyessä tulee hätätapauksissa aina soittaa hätänumeroon 112.

Lievemmissä haavereissa tai sairastumisissa apua voi kysyä päivystyksellisestä terveysneuvonnasta tai apteekin henkilökunnalta.

Rauhallista Joulua ja turvallista uutta vuotta 2019!​

Terveyskylästä ja Päivystystalosta löydät lisää tarpeellista tietoa ja linkkejä äkillisten tilanteiden varalle: ​​

Toiminta hätätilanteissa (Päivystystalo.fi)​
Muista ennen päivystykseen lähtöä (Päivystystalo.fi)​
Lähin apteekki (Päivystystalo.fi)​
Myrkytystietokeskus (HUS.fi)​​
Itsehoito-ohjeet (Päivystystalo.fi)​
Hae apua ja neuvoja (Mielenterveystalo.fi)​​