Ajankohtainen

Atsiiuh - iskikö flunssa?

Julkaistu 17.1.2019 15.00

Nenää niiskuttaa, yskänpuuskat kiusaavat ja olo on kuumeinen. Talvikauden riesa, flunssa, on taas täällä.

​​



 
​​Flunssan ennaltaehkäisyssä ja sen leviämisen estämisessä on tärkeintä huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pienet käsidesipullot kulkevat laukussa näppärästi mukana ja voivat tarvittaessa korvata käsien pesun, jos vettä ja saippuaa ei ole lähettyvillä. Täysin vaarattomia tuotteet eivät kuitenkaan ole sillä ne sisältävät yli 50 % alkoholeja, etanolia ja isopropanolia. Silmään roiskuessaan käsidesit aiheuttavat ohimenevää kipua ja ärsytystä. Nieltynä jo teelusikallinen voi aiheuttaa pienelle lapselle humalaoireita.

Moni turvautuu C-vitamiinia ja sinkkiä sisältäviin ravintolisiin taistelussa flunssaa vastaan. Sinkin annostelussa on hyvä olla tarkkana sillä yliannoksena se voi aiheuttaa epämukavia vatsaoireita kuten oksentelua ja ripulia. C-vitamiini on suhteellisen turvallinen isoinakin kerta-annoksina mutta päivittäiset yliannokset voivat aiheuttaa myrkytysoireita.

Jos flunssa pääsee iskemään varotoimista huolimatta, apteekkien hyllyt ovat notkollaan flunssaan hoitoon tarkoitettuja itsehoitotuotteita. Tarjolla on yskänlääkkeitä, nenäsuihkeita, kurkkupastilleja ja kipulääkkeitä sekä erityisiä flunssan hoitoon tarkoitettuja yhdistelmävalmisteita. Apteekissa kannattaakin ennen käyttöä tarkistaa valmisteiden mahdolliset yhteisvaikutukset ja yhteensopimattomuudet, jotta vältytään yliannoksilta ja lääkehaitoilta.

Kuumemittarin särkyessä lattialle ensimmäisenä ajatuksena nousee mieleen elohopea. Ennen vuotta 2007 ostetut kuumemittarit sisältävät elohopeaa. Uudemmissa kuumemittareissa on sisällä vaaratonta metalliseosta. Elohopean tunnistaa pienistä karkuun juoksevista hopean värisistä palloista, jotka eivät jätä tahraa lattiaan. Elohopea ei imeydy juuri lainkaan nieltynä tai iholta, joten hoitotoimenpiteisiin ei tarvitse ryhtyä vahingon sattuessa. Huoneilmaan se höyrystyy parin päivän kuluessa, josta se voisi hengitettynä imeytyä. Kuumemittarin sisältämä elohopeamäärä on kuitenkin niin pieni, ettei myrkytysvaaraa ole. Elohopea kerätään tiiviiseen astiaan ja palautetaan apteekkiin ongelmajätteenä. Siivouksessa voi käyttää apuna esimerkiksi harjaa ja rikkalapiota. Imurointia ei suositella, koska se voi lisätä elohopean höyrystymistä.

Flunssalääkkeen yliannostelusta ja muista myrkytystilanteista 
saat lisätietoa Myrkytystietokeskuksesta 0800 147 111 (24h/7).