Tietoisuustaidot

Tietoisuustaidoista (mindfulness) on hyötyä painonhallinnan harjoittelussa. Mitä paremmin olet tietoinen omista tunnetiloistasi, sitä paremmin kykenet toimimaan erilaisissa syömistilanteissa omien toiveidesi mukaan.

Video: Tutkija Päivi Lappalainen kertoo, mistä painonhallinnan opettelussa hyödyllisissä tietoisuustaidoissa on kyse​.


Tietoisuustaidot auttavat minäkuvan, ajatusten ja tunteiden tunnistamisessa.

Tietoisuustaitoja voi harjoittaa lähes kaikkialla, esimerkiksi syödessä, ruokaostoksia tehdessä, tiskatessa, kävelylenkillä tai perheenjäsenten kanssa keskustellessa.​

Käytännössä tämä tapahtuu keskittymällä rauhassa siihen, mitä kulloinkin on tekemässä, havainnoimalla tilannetta ja tunnistamalla tilanteessa ilmaantuvat ajatukset ja tunteet.

Tietoisuustaitoharjoitukset lisäävät itsetuntemusta ja ajatusten suuntaamisen hallintaa. Ajatuksia tai tunteita ei pysty poistamaan tai niitä ei pysty kontrolloimaan, joten niiden hyväksymistä on tarpeen harjoitella. 

Hyväksyntä on suhtautumisen muuttamista omiin tunteisiin ja ajatuksiin. Ajatukset ovat ajatuksia, ja tätä sisäistä puhetta on myös mahdollista muuttaa.

Hyväksyntä voi olla sitä, että kykenee ottamaan etäisyyttä halun tunteeseen tai kokeilemaan erilaisten ajatusten vaikutusta syömistä edeltävissä tilanteissa.​

Terveyslaihdutusvalmennus sisältää joka viikko mielentaitojen harjoittelua. Tutustu tietoisuustaitojen harjoitteluun Painonhallintatalon itsehoito-osiossa (Motivaatiovaaka)

tietoisuustaidot

Päivitetty  8.7.2016 10.47