Miten lihavuutta arvioidaan?

Painoindeksi on terveydenhuollossa vakiintunut tapa mitata lihavuutta. Videolla ylilääkäri Kirsi Pietiläinen selittää, miksi painoindeksi ei kuitenkaan kerro kaikkea terveydentilasta.

Mitä painoindeksi kertoo?

Yleinen tapa määrittää ja luokitella lihavuutta on käyttää painoindeksiä (BMI), joka on kansainvälisesti sovittu suhteellisen painon mittari. Tutkimusten mukaan BMI-arvon 25 kg/m2 ylittyminen suurentaa monien sairauksien riskiä. Pelkkä painoindeksi ei kuitenkaan anna riittävää kuvaa ihmisen kokonaisterveydestä tai hyvinvoinnista. Esimerkiksi turvotus tai suuri lihasmassa voivat nostaa painoindeksin ylipainon rajalle, vaikka kehossa ei olisi liikaa rasvakudosta. Useimmiten suuri painoindeksi on kuitenkin osoitus suurentuneesta rasvan määrästä.

On myös muistettava, että painoindeksi ei kerro rasvan jakautumisesta. Vyötäröpainotteinen kehon rasvoittuminen on keskimäärin alavartalon rasvaa haitallisempaa. Terveydentila on kuitenkin yksilöllinen ominaisuus, eivätkä paino, rasvakudos tai rasvan jakautuminen ole terveyden mittareita.

laihduttaminen; terveys; painonhallinta; lihavuuden hoito; BMI; vyötärönympärys; lihavuus; ylipaino; painoindeksi; aineenvaihduntasairaus; laihdutus; painonhallintatalo

Ei

Päivitetty  22.11.2021