Milloin laihduttamista suositellaan?

Pelkän painolukeman sijaan on tärkeää arvioida terveyttä kokonaisuutena. 

Yksilöllinen arviointi avainasemassa

Joillain ihmisillä liikakilot lisäävät nopeasti sairastumisriskiä ja heikentävät jaksamista. Toiset taas pysyvät terveinä pitkään, ja elämä tuntuu laadukkaalta korkeista painolukemista huolimatta.

Jos terveydentila on hyvä, laihduttamisen tarve ei ole akuutti. Siitä huolimatta terveysriskejä ja laihtumisesta saavutettavia hyötyjä kannattaa arvioida pitkällä aikavälillä. Lihavuuden lääketieteelliseen kokonaisarvioon kuuluvat painoindeksin lisäksi

  • vyötärönympäryksen mittaaminen
  • terveydentilan ja hyvinvoinnin kartoittaminen
  • haastattelu elämäntilanteesta, elintavoista, painohistoriasta ja sukuhistoriasta
  • sairauksien, lääkitysten ja laboratoriokokeiden arviointi.

Milloin painoa kannattaa seurata?

Painon seuraaminen säännöllisesti auttaa huomaamaan painon luontaisen muutaman kilon vaihtelun. Painon punnitseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, ja jos painonseuranta aiheuttaa vaikeita tunteita tai stressiä, punnitsemista sitä on vältettävä. Painoneutraalia lähestymistapaa voidaan toteuttaa myös terveydenhuollossa. Se keskittyy erityisesti elämänlaadun parantamiseen, terveyden edistämiseen sekä terveyttä edistävien elintapojen lisäämiseen ja terveysriskien vähentämiseen painosta riippumatta.

Painon seuraaminen on kuitenkin kannatettavaa etenkin painonpudotusvaiheessa ja laihduttamisen jälkeisinä kuukausina. Päivittäinen seuranta ei ole tarpeen, mutta useimmille sopii painonpudotusvaiheessa esimerkiksi kerran viikossa tapahtuva punnitus. Painon sijaan voi käyttää muitakin mittareita painonhallinnasta, esimerkiksi vaatekokoa. Jos paino pysyy luontaisesti vakaana, punnitseminen ei ole välttämätöntä. Painon kirjaaminen muistiin vihkoon tai mobiilisovellukseen auttaa seuraamaan painon muutoksia ja tarvittaessa tekemään muutoksia elintapoihin. Jos paino hallitsee elämää liikaa, on hyvä pysähtyä asian äärelle ja pohtia, miksi näin on. Hae tarvittaessa keskusteluapua.

Kehopositiivisuus, eli hyväksyvä, rakastava ja armollinen suhtautuminen omaan kehoonsa edistää hyvinvointia.
 

Kyllä

Päivitetty  5.10.2021