Hoitopolku lähetteestä leikkaukseen (HUS-alue)

​​​​​​​​​


Lihavuusleikkauspäätöksestä itse toimenpiteeseen kuluu aikaa noin kaksi-kolme kuuka​utta.​

Matka leikkauksen harkintavaiheesta leikkauspäivään voi kestää jopa vuosia, koska lihavuuden ryhmä- tai yksilöhoito ja potilaan muutospohdinnat vievät oman aikansa.​

Näin hoitopolku lähetteestä leikkauspäivään etenee HUS-alueella:


1. Ensikäynti vatsaelinkirurgian poliklinikalla

Kun sisätautilääkärin tai endokrinologin kirjoittama lähete on saapunut lihavuuskirurgille, potilas kutsutaan HUS:n vatsaelinkirurgian klinikan poliklinikalle leikkausta edeltävälle ensikäynnille.

Jatkossa Painonhallintatalo tarjoaa lihavuusleikkaukseen menevälle potilaalle virtuaalista tukea noin kaksi kuukautta ennen leikkausta - noin vuosi leikkauksen jälkeen. Potilas voi aloittaa Lihavuusleikkausvalmennuksen samoihin aikoihin kun hänet kutsutaan leikkausta edeltävälle käynnille. Lihavuusleikkausvalmennukseen tarvitaan sisätautilääkärin tai endokrinologin lähete.

Ensikäynnillä potilas osallistuu lihavuusleikattavan informaatiotilaisuuteen, jossa kirurgi, ravitsemusterapeutti ja psykiatrinen sairaanhoitaja kertovat tulevasta leikkauksesta sekä leikkaukseen ja leikkauksen jälkeiseen arkeen valmistautumisesta.

Samalla käynnillä potilas tapaa yksilöllisesti kirurgin, anestesialääkärin, hoitajan ja ravitsemusterapeutin:

  • Kirurgin kanssa sovitaan leikkauksen ajankohta ja leikkausmenetelmä.
  • Ravitsemusterapeutti ohjaa leikkausta edeltävään laihdutukseen.
  • Anestesialääkärin ja hoitajan kanssa käydään läpi muun muassa tarvittavat esitiedot.
  • Hoitajat punnitsevat jokaisen ja tekevät kaikille kehonkoostumusmittauksen.
  • Anestesialääkäri ja kirurgi arvioivat, onko tarvetta lisätutkimuksille ennen leikkausta.​ 
  • Lihavuusleikkausarvion yhteydessä potilaan on mahdollista saada konsultaatioarvio ja tukea Hyks psykiatrian ammattilaisilta. Joskus muutama arvio- ja tukikäynti voivat ratkaista psyykkisen hyvinvoinnin kysymykset. Tarvittaessa voidaan ohjata oman alueen psykiatrian poliklinikalle jatkotukea varten.​

2. Leikkaukseen valmistautuminen

Leikkauspäätöksestä toimenpiteeseen kuluu tällä hetkellä noin kaksi - kolme kuukautta, ellei leikkauskelpoisuuden parantaminen aseta erityisiä ehtoja.

Tämä aika on hyvä käyttää huolelliseen leikkaukseen valmistautumiseen​.​

3. LEIKO-päivä

Noin kaksi viikkoa ennen leikkauspäivää potilas kutsutaan LEIKO ("leikkaukseen kotoa") -päivään, jossa:

  • Anestesialääkäri ja kirurgi tarkistavat leikkausta valmistelevat esitutkimustulokset.
  • Ravitsemusterapeutti ohjaa opetuslounaan eli potilas pääsee harjoittelemaan leikkauksen jälkeistä ateriointia käytännössä.
  • Fysioterapeutti ohjaa ryhmämuotoisesti potilaille leikkauksesta toipumiseen​ sekä liikuntaan, terveysliikuntaan ja lihaskuntoharjoitteluun liittyviä asioita.
  • Sairaanhoitaja opastaa, mitä leikkauspäivänä tapahtuu. Hän muun muassa opettaa verenohennuspistoksen, käy läpi kotilääkityksen, punnitsee potilaan ja opastaa tukisukkien käytön.

Leikopäivänä varmistetaan, että potilas on leikkauskelpoinen. Mikäli paino on noussut, voidaan leikkaus perua.

4. Leikkauspäivä

Sairaalaan saavutaan leikkausaamuna.

Kaukaa tulevien potilaiden voi olla hyvä saapua paikalle jo edellisenä iltana. Ensimmäiset potilaat saapuvat paikalle jo aamuvarhain ja aloitetaan leikkaukseen valmistautuminen sekä tarkistetaan vielä paino.

Leikkaussaliin kävellään itse ja pian heräämisen jälkeen potilaita kehotetaan nousemaan jalkeille ja aloittamaan juominen vähitellen varovasti.

​Varhainen jaloittelu ja osastolla tehtävät harjoitteet, kuten pullopuhallukset, ovat osa nopean toipumisen ohjelmaa ja auttavat mm. keuhkokuumeen ennaltaehkäisemisessä. ​​​

Juomisen harjoittelu aloitetaan vähitellen jo leikkauspäivänä. 


hoitopolku; HUS; lähete; lihavuus; leikkaus; hoito

Päivitetty  15.8.2018 13.12