Lisääntymisterveys

Lihavan naisen raskauteen liittyy merkittäviä terveysriskejä. Laihtumisen myötä riskit pienenevät. Laihtuminen tukee lisääntymisterveyttä etenkin aiemmin lapsettomuudesta kärsineillä. Raskautta voi suunnitella aikaisintaan vuosi leikkauksen jälkeen.

​​​​TÄRKEÄÄ:

  • Ehkäisystä on huolehdittava muulla tavoin kuin e-pillereillä tai kuparikierukalla ennen lihavuusleikkausta

  • Runsaista kuukautisista johtuva raudanpuuteanemia tulee olla hoidettu ennen lihavuusleikkausta

  • Raskautta tulee suunnitella aikaisintaan vuoden kuluttua leikkauksen jälkeen

  • Raskauden suunnittelusta tulee puhua potilasta hoitavan endokrinologin tai gynekologin kanssa, jotta tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät voidaan aloittaa

  • Lihavuusleikatun naisen raskautta tulee seurata erikoissairaanhoidossa.


Laihtuminen tukee lisääntymisterveyttä

Lihavan naisen raskauteen liittyy merkittäviä terveysriskejä. Hormonaaliset muutokset johtavat kuukautiskierron häiriöihin ja lapsettomuusongelmiin.​Ylipaino heikentää hedelmättömyyshoitojen tuloksia ja toisaalta riskiraskauksien vuoksi niitä ei suositella sairaalloisesti lihaville naisille.

Naisen hedelmällinen aika on rajallinen, joten lihavuuden hoidon tulisi olla tehokasta. Sairaalloisen lihavilla potilailla lihavuusleikkaus yhdistettynä elämäntapamuutoksiin on tehokkain tapa saavuttaa pysyvä laihtumistulos.

Laihtumisen myötä hormonaaliset poikkeavuudet korjaantuvat, mahdollisuus tulla raskaaksi paranee ja raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit vähenevät. Raskauden mahdollisuus kasvaa laihtumisen myötä etenkin aiemmin lapsettomuudesta kärsineillä naisilla.​​

Sopiva ehkäisymenetelmä on hyvä valita jo lihavuusleikkausta suunniteltaessa

Runsaiden kuukautisten seurauksena saattaa kehittyä anemia ja mahdollinen raudan puute. Nämä tulisi korjata ennen lihavuusleikkausta, sillä mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen rauta ei enää imeydy kuten ennen leikkausta.

Gynekologilla tai yleislääkärillä käynti tulisikin ajoittaa 2-3 kuukautta ennen lihavuusleikkausta.

Hyviä ehkäisymenetelmiä voisivat olla hormonikierukka, laastari tai iholle levitettävät valmisteet. Kuparikierukka tai e-pillerit eivät ole suositeltavia. Kuparikierukka saattaa lisätä kuukautisvuotoa ja e-pillerien imeytymisestä leikkauksen jälkeen ei ole varmuutta.​​​​​

Raskautta voi alkaa suunnitella noin vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta

Lihavuusleikatun naisen raskaus tulee olla suunniteltu ja raskauden seurannassa on otettava huomioon tiettyjä erityispiirteitä.

Raskautta ei suositella ensimmäisen vuoden aikana leikkauksen jälkeen ravitsemustilassa tapahtuvien suurten muutosten ja äidin lisääntyneen ohutsuolikiertymäriskin takia, joten sopivasta ehkäisystä on tärkeää huolehtia (jo ennen leikkausta tapahtuvan laihduttamisen aikana). Suunnittelematta alkanut raskaus ei kuitenkaan ole raskauden keskeytyksen aihe.

Paino alenee ensimmäisen kuuden kuukauden aikana jopa kymmeniä kiloja. Naisen ravitsemus saattaa tuolloin olla heikkoa vitamiini- ja hivenainelisistä sekä oikeaoppisesta ruokailusta huolimatta.

Noin vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta raskautta voi alkaa suunnitella.Tärkeintä on, että painon putoaminen on tasaantunut ja raskautta suunnittelevan ravitsemustila hyvä ennen raskautta.

Asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Tuolloin tulisi tarkistaa verikokein, että mm. hemoglobiini, ferritiini, B-12-vitamiini, folaatti, ionisoitu kalsium, D-vitamiini ja albumiini ovat normaalit.

Lihavuusleikkauksen jälkeen ruokien annoskoot ovat pieniä. Raskautta suunnittelevan ja raskaana olevan tulee kiinnittää huomiota säännölliseen syömiseen ja ruokavalion monipuolisuuteen.

Raskauden aikana proteiinia suositellaan saatavan 80-120 g/pv.

Raskautta ennen on tärkeää, että ohjeistetut ravintolisät ovat säännöllisessä käytössä.

Raskautta suunniteltaessa ja sen aikana tulee tarkistaa vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti ravinnosta ja oikeanlaiset ravintolisät:

Ennen raskautta:
- Multivita Plus 1x1
- Calcichew D Forte tai Kalcipos D 1x2 (Ca 500+500 mg, D-vitamiinia 10+10 ug)

3 kk ennen suunniteltua raskauden alkua yllä mainittujen lisäksi:
- Foolihappo 1 mg x1. Mikäli äidillä on DM 1 tai 2, folaattiannos on 5 mg x1 raskausviikon 12 loppuun ja sen jälkeen 1 mg x1
- B12-vitamiini 1mg x1 (Betolvex tai Bethover)
- Rauta sulfaattimuodossa 100 mg x1 (esim. Obsidan)
 
Raskausaikana:
- Minisun Monivitamiini Mama 1x1
- Foolihappo 1mg x1
- Calcichew D Forte tai Kalcipos D 1x2 (Ca 500+500 mg, D-vitamiinia 10+10 ug)
- D-vitamiinia lisäksi 20 ug x1
- Rauta sulfaattimuodossa 100 mg x2 (esim. Obsidan)
- A-vitamiinia ei suositella retinolimuodossa ensimmäisen 12 raskausviikon aikana. Sen sijaan beetakaroteenimuodossa (ruuan mukana) A-vitamiinia suositellaan (esim. Biotta porkkanamehu 1 dl/pv)
- Betolvex 1mg x1
- Vitamiini- ja hivenainelisien riittävyys tarkistetaan verikokein

Imetysaikana:
- Monivitamiinivalmisteeksi vaihdetaan Multivita Plus 1x1
- Foolihappo 1mg x1
- Calcichew D Forte tai Kalcipos D 1x2 (Ca 500+500 mg, D-vitamiinia 10+10 ug)
- D-vitamiinia lisäksi 20 ug x1
- Rauta sulfaattimuodossa 100mg x1 (esim. Obsidan)
 
Imetysajan jälkeen palataan ennen raskautta olleeseen ravintolisäsuositukseen elleivät verikokeet toisin edellytä.

Lihavuusleikkauksen jälkitilaan liittyy riski aineenvaihduntahäiriöistä ja tämän vuoksi raskautta seurataan erikoissairaanhoidossa moniammatillisesti (sisätauti -ja synnytyslääkäri, ravitsemusterapeutti ja tarvittaessa kirurgi). Neuvola tekee potilaasta lähetteen äitiyspoliklinikalle jo alkuraskaudessa.

Sokerirasitusta ei tehdä, koska lihavuusleikattu potilas sietää sitä huonosti. Raskausdiabeteksen toteamiseksi raskausviikolla 24-28 seurataan viikon ajan ateriapareja aamuisin (paastoarvo ja 1 h aterian jälkeinen arvo) sekä tehdään kaksi vuorokausikäyrää eli otetaan ateriaparit kaikilla aterioilla (aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala). Mikäli paino on hyvin laskenut, raskausdiabeteksen ja pre-eklampsian riski on pienempi, kuin jos potilas olisi edelleen merkittävästi ylipainoinen.

Synnytystapa arvioidaan ja valitaan synnytysopillisin perustein. Alatiesynnytys on ensisijainen vaihtoehto, mikäli sille on raskauden suhteen muuten hyvät edellytykset.