Lisääntymisterveys ennen leikkausta

Lihavan naisen raskauteen liittyy merkittäviä terveysriskejä, jotka pienenevät laihtumisen myötä. Laihtuminen tukee lisääntymisterveyttä ja lisää mahdollisuutta tulla raskaaksi. Raskautta tulee suunnitella aikaisintaan vuosi leikkauksen jälkeen ja tätä ennen on huolehdittava ehkäisystä.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Tärkeää:

  • Ehkäisystä on huolehdittava muulla tavoin kuin e-pillereillä tai kuparikierukalla ennen lihavuusleikkausta

  • Runsaista kuukautisista johtuva raudanpuuteanemia tulee olla hoidettu jo ennen lihavuusleikkausta

  • Raskautta voidaan suunnitella aikaisintaan vuoden kuluttua leikkauksen jälkeen

  • Raskauden suunnittelusta tulee puhua potilasta hoitavan endokrinologin tai gynekologin kanssa, jotta tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät voidaan aloittaa

  • Lihavuusleikatun naisen raskautta tulee seurata erikoissairaanhoidossa.


Laihtuminen tukee lisääntymisterveyttä

Lihavuus heikentää hedelmällisyyttä, lisää keskenmenoriskiä sekä suurentaa raskaudenaikaisia riskejä, kuten raskausdiabeteksen, kohonneen verenpaineen tai raskausmyrkytyksen sekä sikiön rakennepoikkeavuuksien riskin kohoamista.  

Lihavuuteen liittyvät hormonaaliset muutokset voivat johtaa kuukautiskierron häiriöihin ja lapsettomuusongelmiin.​Ylipaino heikentää hedelmättömyyshoitojen tuloksia ja toisaalta riskiraskauksien vuoksi niitä ei suositella sairaalloisesti lihaville naisille.

Laihtumisen myötä hormonaaliset poikkeavuudet korjaantuvat, mahdollisuus tulla raskaaksi paranee ja raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit vähenevät. Raskauden mahdollisuus kasvaa laihtumisen myötä etenkin aiemmin lapsettomuudesta kärsineillä naisilla.​​

Naisen hedelmällinen aika on rajallinen, joten lihavuuden hoidon tulisi olla tehokasta. Sairaalloisen lihavilla potilailla lihavuusleikkaus yhdistettynä elämäntapamuutoksiin on tehokkain tapa saavuttaa pysyvä laihtumistulos.

Sopiva ehkäisymenetelmä on hyvä valita jo lihavuusleikkausta suunniteltaessa

Runsaiden kuukautisten seurauksena saattaa kehittyä anemia ja mahdollinen raudan puute. Nämä tulisi korjata ennen lihavuusleikkausta, sillä mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen rauta ei enää imeydy kuten ennen leikkausta.

Gynekologilla tai yleislääkärillä käynti tulisikin ajoittaa 2-3 kuukautta ennen lihavuusleikkausta.

Hyviä ehkäisymenetelmiä voisivat olla hormonikierukka, joka vähentää kuukautisvuodon määrää, ehkäisylaastari tai kondomin käyttö. ​​Kuparikierukka tai e-pillerit eivät ole suositeltavia. Kuparikierukka saattaa lisätä kuukautisvuotoa ja e-pillerien imeytymisestä leikkauksen jälkeen ei ole varmuutta.​​​​​

Raskautta voi alkaa suunnitella noin vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta

Lihavuusleikatun naisen raskaus tulee olla suunniteltu ja raskauden seurannassa on otettava huomioon tiettyjä erityispiirteitä.

Raskautta ei suositella ensimmäisen vuoden aikana leikkauksen jälkeen ravitsemustilassa tapahtuvien suurten muutosten ja äidin lisääntyneen ohutsuolikiertymäriskin takia, joten sopivasta ehkäisystä on tärkeää huolehtia (jo ennen leikkausta tapahtuvan laihduttamisen aikana). Suunnittelematta alkanut raskaus ei kuitenkaan ole raskauden keskeytyksen aihe.

Paino alenee ensimmäisen kuuden kuukauden aikana jopa kymmeniä kiloja. Naisen ravitsemus saattaa tuolloin olla heikkoa vitamiini- ja hivenainelisistä sekä oikeaoppisesta ruokailusta huolimatta.

Noin vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta raskautta voi alkaa suunnitella.Tärkeintä on, että painon putoaminen on tasaantunut ja raskautta suunnittelevan ravitsemustila hyvä ennen raskautta.

 Lisätietoa lihavuusleikatun raskaudesta ja raskauden suunnittelusta lihavuusleikkauksen jälkeen voit lukea lisää Elämä leikkauksen jälkeen -osiosta. ​terveys; ehkäisy; leikkaus; lihavuus; raskaus; laihduttaminen

Päivitetty  14.3.2019 11.05