Lääkitysmuutokset

Keskustele lääkärisi kanssa, tarvitseeko lääkitykseesi tehdä muutoksia ennen leikkausta.

​Tulehduskipulääkkeet

Tavallisia tulehduskipulääkkeitä ovat mm. ibuprofeiini (esim. Burana), ketoprofeeni (esim. Ketorin), naprokseeni (esim. Naproxen), diklofenaakki (esim. Voltaren, Motifen), indometasiini (esim. Indometin), ketorolaakki (esim. Toradol), tolfenaamihappo (esim. Clotam), koksibit (esim. Celebra) ja asetyylisalisyylihappo (esim. Aspirin). 

Tulehduskipulääkkeet (non-steroidal anti-inflammatory drug = NSAID) aiheuttavat mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvon vaurioita ja jopa vuotavan mahahaavan tai puhkeaman.

Nämä tilat todetaan ja hoidetaan mahalaukun tähystystutkimuksella. Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen tähystämällä ei pää​stä enää näkemään näitä alueita.

Jos sinulla on jokin sairaus, johon tarvitset tulehduskipulääkkeitä, eikä korvaavia kipulääkkeitä voi käyttää tai niistä ei ole riittävästi apua, suosittelemme mahalaukun kavennusleikkausta ohitusleikkauksen sijaan.

Tulehduskipulääkkeet on hyvä tauottaa noin kuukausi ennen lihavuusleikkausta, jotta mahalaukun limakalvo ehtii parantua.

​Jos käyttö on ollut säännöllistä, suositellaan mahalaukun tähystystutkimusta ennen leikkausta, jotta mahdollinen mahahaava voidaan todeta ja hoitaa.

Sallittuja, vatsaystävällisempiä kipulääkkeitä ovat mm. parasetamoli (esim. Panadol) ja Litalgin. Vahvemmista kipulääkkeistä mm. kodeiini (esim. Panacod) ja tramadoli (esim. Tramal). Lihasta rentouttavista kipulääkkeistä ti​tsanidiinin (esim. Sirdalud) ja orfenadriinin (mm. Norflex) käytölle ei ole tiedossa estettä lihavuusleikkauksen jälkeen.

Omega-3-valmisteet

Omega-3-valmisteet häiritsevät veren hyytymistä estävien verihiutaleiden toimintaa eli lisäävät verenvuotoriskiä leikkauksissa. Tällaisten valmisteiden käyttö tulee lopettaa noin kuukausi ennen leikkausta.​​​​

terveys; kalaöljy; omega; lääkkeet; lihavuus; leikkaus; kirurgia

Päivitetty  26.2.2016 11.19