Ruokavalio leikkauksen jälkeen

Lihavuusleikkaus auttaa rajoittamaan syödyn ruoan määrää ja ohjaa painonhallintaa tukeviin syömistottumuksiin.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Lihavuusleikkaus oh​jaa muuttamaan pysyvästi:

 • ruoka-annosten kokoa
 • syömisnopeutta
 • ateriarytmiä
 • ruokavalion laatua

Pysyvän painonlaskun saavuttamiseksi ja ravitsemusongelmien välttämiseksi on erittäin tärkeää noudattaa leikkauksen jälkeisiä ruokavalio-ohjeita.

Ruokavali​o lihavuusleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen nautitaan aluksi ensimmäisen kuukauden aikana vaiheittain nestemäistä, pehmeää ja sosemaista ruokaa.

Kuukausi leikkauksen jälkeen voidaan yleensä siirtyä vähitellen syömään normaalirakenteista ruokaa, huomioiden alle kootut asiat.

1. Ravinnon määrä

Leikkauksen jälkeen voi syödä kerralla huomattavasti vähemmän kuin ennen - aluksi vain 0,5 dl ja jatkossakin (vuosien kuluttua) enintään noin 2 dl kerralla. Lautasissa ja muissa astioissa kannattaakin siirtyä käyttämään pienempiä astioita, esim. tee-/leipälautasia.​

Pienennettyyn mahalaukkuun ei mahdu ruokaa ja juomaa yhtä aikaa, joten juomat tulee nauttia pääasiassa aterioiden välissä.

Nesteen tarve säilyy kuitenkin entisellään leikkauksen jälkeenkin, joten riittävästä nesteen saannista on tärkeää huolehtia esimerkiksi pitämällä juomapulloa mukana.

2. Syömisnopeus

Leikkauksen jälkeen tulee syödä ja juoda kiireettömästi. Aterioinnille tulee varata aikaa vähintään 20-30 minuuttia. Ruoan huolellinen pureskelu ehkäisee kipuja, oksentelua ja suolen tukkeutumisriskiä sekä ruoansulatusvaivoja.

Sitkeää lihaa sekä ruokia, jotka sisältävät esim. kokonaisia siemeniä tai jyviä, kasvisten, hedelmien ja marjojen sitkeitä tai kovia kuoria, kalvoja tai pitkiä kuituja täytyy pureskella erityisen huolellisesti. Hampaat kannattaa siis pitää kunnossa. Jotkin edellä mainituista ruoka-aineista saattavat yksilökohtaisesti tuntua hankalalta syödä huolellisesta pureskelusta huolimatta, jolloin niitä on syytä välttää tai syödä harkiten.

​H​uonosti pureskeltu tai pureskelematon ruoka voi tukkia suolen ja liian nopea syöminen tai juominen aiheuttaa syömispulmia, kuten pahoinvointia, kipua tai oksentelemista.

3. Ateriarytmi

Ravintoaineiden tarve säilyy ennallaan leikkauksen jälkeen, siksi on tärkeää syödä useita pieniä aterioita päivässä, jotta päivän aikana olisi mahdollista saada riittävästi ravinto- ja hivenaineita. Sopiva ateriaväli on yleensä n. 2-3 h ja käytännössä tämä tarkoittaa n. 6-8 ateriakertaa päivässä. Heti leikkauksen jälkeen ateriarytmi voi olla vielä tiheämpi.

Liian pitkät ateriavälit ja harva ateriarytmi voi aiheuttaa huimausta ja heikotuksen tunnetta sekä& johtaa nestehukkaan ja lisätä vajaaravitsemuksen riskiä. Liian pitkät ateriavälit saattavat lisätä myös vaaraa ahmia ja hankaloittaa syömisen hallintaa, jos nälkä ehtii kasvaa liian suureksi.​

Huom! Tiheä syöminen ja juominen altistavat hampaat myös useammin happohyökkäykselle.

4. Ravinnon laatu

Koska ruoka-annokset ovat leikkauksen jälkeen pieniä, terveellinen ja täysipainoinen ruokavalio on erityisen tärkeää, jotta vältytään puutteelliselta ravitsemukselta ja laihtuminen tapahtuu turvallisesti.

Leikkauksen jälkeen tulee valita ravintosisällöltään rikkaita ruokia ja syödä monipuolisesti runsaskuituisia viljatuotteita, proteiinipitoisia vähärasvaisia maitotuotteita, lihaa, kanaa ja kalaa sekä kasviksia, hedelmiä, marjoja ja pehmeitä kasvirasvoja.

Rasvaisia ja runsassokerisia ruokia ja –juomia sekä alkoholipitoisia juomia tulee välttää, koska ne sisältävät paljon energiaa, mutta vain vähän ravintoaineita.

Sokeripitoiset juomat ja ruoat voivat myös aiheuttaa dumping-oireita, esimerkiksi ruokailun jälkeistä huonoa oloa, heikotusta ja sydämen tykytystä.

Nestemäiset maitotaloustuotteet ovat hyviä, proteiinipitoisia ja helposti nautittavia välipaloja. Vesi on paras janojuoma.​

Hiilihapolliset juomat eivät välttämättä sovi leikkauksen jälkeen.

5. Ravintolisät

Ravinnon määrän pienentyessä ja ravinnon imeytymisen heikentyessä​etenki mahalaukun ohitusleikkaus voi altistaa myöhemmin vitamiini- ja hivenainepuutoksille.

Lihavuusleikatun potilaan tuleekin käyttää määrättyjä ravintolisiä koko loppuelämänsä.

Heti leikkauksen jälkeen aloitetaan kalsium- ja D-vitamiinivalmisteiden sekä monivitamiini- ja B12-vitamiinivalmisteiden käyttö.

Potilaan vitamiini- ja hivenainetasoja, proteiinin saantia ja hemoglobiinia seurataan leikkauksen jälkeen vuosittaisten verikoekontrolleiden avulla ja muita ravintolisiä käytetään jatkossa tarvittaessa erillisen ohjeen mukaan.

​Yleensä paino laskee nopeasti ensimmäisen puolen vuoden aikana leikkauksesta, mutta 1-2 vuoden kuluttua paino saattaa kääntyä taas nousuun. Siksi on tärkeää oppia noudattamaan pysyvästi terveellisiä ja painonhallintaa tukevia ruokailutottumuksia, liikkua riittävästi ja seurata painoa.

Uudenlaisten syömis- ja juomistottumusten omaksuminen vie aikaa, minkä vuoksi valmistautuminen tuleviin muutoksiin on syytä aloittaa​ jo ennen leikkausta.

​Kokeile nyt käytännössä, miltä tuntuu syödä kuin lihavuusleikattu:​

Harjoitus: Kokeile lihavuusleikatun ruokavaliota

​​​​​Jo leikkaukseen valmistautuessa on hyvin tärkeä tunnistaa ja tiedostaa minkälaiset omat ruokailutottumukset ovat ja harjoitella leikkauksen jälkeisiä ruokailuohjeita.​

Pohdi ensin ja vastaa mielessäsi seuraaviin kysymyksiin:

 1. Oletko hidas vai nopea syömään?
 2. Oletko tottunut hotkimaan ruokasi kiireellä työ-, opiskelu- tai kotiaskareiden lomassa vai pidätkö rauhalliset ruoka- ja kahvitauot päivän aikana?
 3. Syötkö säännöllisesti ainakin muutaman kerran päivässä vai epäsäännöllisesti ja harvoin?
 4. Syötkö nälän tunteeseen vai mielitekoihin?
 5. Minkälainen on annoskokosi?
 6. Syötkö mielestäsi aterioilla sopivasti vai ähkyyn asti?
 7. Juotko päivän mittaan nesteitä yhteensä ainakin n. 2 l?
 8. Juotko tasaisesti pitkin päivää vai kerralla paljon ja harvoin?
 9. Oletko tottunut juomaan aterioiden yhteydessä?

Mieti seuraavaksi:

 • Mitkä asiat tulisivat muuttumaan arjessasi lihavuusleikkauksen jälkeen?
 • Kuinka Sinä voisit toteuttaa lihavuusleikatun ruokavaliota käytännössä?

Kokeile nyt, pystytkö syömään ja juomaan niin kuin lihavuusleikkauksen jälkeen edellytetään:

 • Nauti kerralla​ enintään noin 2 dl ruokaa tai juomaa. Voit käyttää määrän arvioimiseen esim. desilitran mittaa. Annostele ruoka pienelle lautaselle tai pieneen kippoon.
 • Aterioi n. 2-3 tunnin välein, käytännössä siis n. 6-8 kertaa päivässä (aamupala, lounas, päivällinen, iltapala ja ainakin pari välipalaa). Laita kännykkä muistuttamaan ateria-ajoista, jos unohdat syödä. Älä jätä aterioita välistä.
 • Nauti jotain proteiinipitoista (esim. maitotuote tai liha, kala, kana) lähes jokaisella aterialla. Kiinnitä huomiota ruokavaliosi rasvan ja sokerin määrään.
 • Harjoittele rauhallista pureskelemista, käytä kiinteiden ruokien syömiseen vähintään n. 20-30 minuuttia.
 • Huolehdi, että saat juotua päivän aikana yhteensä n. 2 l nesteitä. Juo pääasiassa aterioiden välillä.

​Noudata lihavuusleikatun ruokailutottumuksia vähintään 1-2 viikon ajan.

Tästä voit katsoa yhdenlaisen esimerkin päivän ​aterioista: Esimerkki lihavuusleikatun yhden päivän aterioista (PDF)

Huom! Lihavuusleikatun päivän ateriaesimerkki on yksi esimerkki siitä, mille lihavuusleikatun ruokavalio voisi näyttää leikkauksen jälkeen. Esimerkkiä tai esimerkinomaista ruokavaliota ei ole tarkoitettu kuitenkaan sellaisenaan noudatettavaksi pitkäaikaisesti esim. laihdutukseen ilman lihavuusleikkausta ja asianmukaisia lisäravinteita.

Lihavuusleikkauksen jälkeen on tavoitteena syödä tavalla, joka tukee pysyvää painonhallintaa terveellisin tavoin. Tavoite ei ole syödä mahdollisimman vähän, vaan riittävästi ja laadukkaasti, säännöllisesti ja pienin annoksin. Etenkin riittävästä proteiinin saannista tulee huolehtia, sillä se ehkäisee lihaskatoa. Annoskoko on yleensä aluksi hyvin pieni, josta se vähitellen hieman voi ajan mittaan kasvaa.kirurgia; lihavuusleikkauspolku; ruokavalio; lihavuus; leikkaus; ravitsemusterapeutti

Päivitetty  27.2.2019 10.59