Plastiikkakirurgiset toimenpiteet

Laihtumisen jälkeisiä ihomuutoksia korjataan postbariatrisella kirurgialla. Jos ihopoimut aiheuttavat toiminnallisen tai terveydellisen haitan, voidaan korjausta harkita julkisen terveydenhuollon piirissä.

 

Ihmisen lihoessa iho venyy. Merkittävän laihtumisen jälkeen iho ei aina jaksa palautua.

Laihtumisen jälkeisiä ihopoimuja muodostuu tyypillisesti alavatsalle, rintoihin, olkavarsiin ja sisäreisiin. Joillakin todetaan haittaavat ihopoimut kyljissä tai pakaraseudussa.​ Monesti iho löystyy myös kasvojen ja kaulan alueella, mutta useimmilla potilailla kasvojen muutokset eivät ole merkittäviä.

Ihopoimujen aste vaihtelee suuresti yksilöittäin lähes huomaamattomasta löysyydestä suuriin ihopoimuihin.

Ihopoimuja korjaaviin plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin on Suomessa varsin vähäiset resurssit ja niitä tehdään vain hankalimmis​sa tapauksissa.

Tällöin:

  • painoindeksin tulee olla 30 kg/m2
  • painon tulee olla vakiintunut vähintään vuodeksi
  • potilaan ravitsemustilan on oltava kunnossa.

Tyypillisin julkisen terveydenhuollon piirissä korjattava ihopoimu on alavatsan tai alavartalon roikkuva iho. Rintojen, olkavarsien ja sisäreisien ihopoimujen korjauksia harkitaan julkisessa terveydenhuollossa vain erityistapauksissa.

Merkittävät perussairaudet saattavat olla este plastiikkakirurgiselle toimenpiteelle. Ihopoimujen korjausleikkauksiin liittyy komplikaatioriskejä.

Leikkauspäätöksen tekee aina hoitava plastiikkakirurgi. Lähete plastiikkakirurgin arviota varten voidaan tehdä aikaisintaan 1.5-2 vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta.

Postbariatriset leikkaukset luokitellaan ei-kiireellisiksi toimenpiteiksi ja jonotusaika leikkaukseen on yleensä jonoon asettamisesta lukien vajaa kuusi kuukautta.

Mikäli tarvitaan/suunnitellaan useampia leikkauksia, saatetaan ne tehdä vaiheittain, sillä kaikkea ei välttämättä voida korjata kerralla.​

Lue vatsan​ tai alavartalon korjausleikkauksesta tarkemmin alta:

Vatsan/​alavartalon korjausleikkaus (abdominoplastia, bodylift​)

Kun alavatsan ihopoimu roikkuu sukuelinten päällä, saattaa poimu aiheuttaa hankaluutta päivittäisissä toimissa, pukeutumisessa, liikunnassa ja hygieniassa.​

Tällöin voidaan harkita korjausleikkausta julkisen terveydenhuollon piirissä.

Leikkauksessa poistetaan alavatsalta löysä iho ja ihoa kiristetään alaspäin. Tarvittaessa vatsapeitteiden lihakset korjataan oikeaan asemaan. Alavatsalle jää koko vatsan levyinen arpi.

Sairaalahoito kestää tyypillisesti 3-5 vuorokautta ja sairausloman tarve on 4-6 viikkoa ammatista riippuen.

Mikäli alavatsan ihopoimu jatkuu merkittävästi myös selän puolelle saattaa korjaus edellyttää leikkausarven ulottamista donitsimaisesti alavartalon ympäri (bodylift). Toipuminen ja sairausloma kuten yllä.

arpi; korjaus; laihduttaminen; iho; plastiikkakirurgia; lihavuus; lihavuusleikkaus

Päivitetty  15.8.2018 13.12