Lisääntymisterveys ja raskaus

Laihtuminen tukee lisääntymisterveyttä ja vähentää raskauteen ja synnytykseen liittyviä riskejä. ​​Lihavuusleikatun naisen raskaus tulee olla suunniteltu ja raskauden seurannassa on otettava huomioon tiettyjä erityispiirteitä. Raskautta tulee seurata erikoissairaanhoidossa.

​​​​​​​​​​​​​​​Tärkeää:​

 • Ehkäisystä on huolehdittava muulla tavoin kuin e-pillereillä tai kuparikierukalla jo ennen lihavuusleikkausta​
 • Runsaista kuukautisista johtuva raudanpuuteanemia tulee olla hoidettu jo ennen lihavuusleikkausta
 • Raskautta voidaan suunnitella aikaisintaan vuoden kuluttua leikkauksen jälkeen
 • Raskauden suunnittelusta tulee puhua potilasta hoitavan endokrinologin tai gynekologin kanssa, jotta tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät voidaan aloittaa
 • Lihavuusleikatun naisen raskautta tulee seurata erikoissairaanhoidossa.​​​​

​Laihtumine​n tukee lisääntymisterveyttä

Lihavuus heikentää hedelmällisyyttä ja ylipainoisen naisen raskauteen liittyy merkittäviä terveysriskejä, kuten kohonnut riski raskausdiabetekseen, verenpaineoireyhtymään eli pre-eklampsiaan (”raskausmyrkytys”) sekä vauvan ennenaikaiseen syntymään.

Lihavuuteen liittyvät hormonaaliset muutokset voivat johtaa kuukautiskierron häiriöihin ja lapsettomuusongelmiin.​ Ylipaino heikentää hedelmättömyyshoitojen tuloksia ja toisaalta riskiraskauksien vuoksi niitä ei suositella sairaalloisesti lihaville naisille.

Laihtumisen myötä hormonaaliset poikkeavuudet korjaantuvat, mahdollisuus tulla raskaaksi paranee ja raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit vähenevät. Raskauden mahdollisuus kasvaa laihtumisen myötä etenkin aiemmin lapsettomuudesta kärsineillä naisilla.​​

Naisen hedelmällinen aika on rajallinen, joten lihavuuden hoidon tulisi olla tehokasta. Sairaalloisen lihavilla potilailla lihavuusleikkaus yhdistettynä elämäntapamuutoksiin on tehokkain tapa saavuttaa pysyvä laihtumistulos.

​Sopiva ehkäisymenetelmä on hyvä valita jo lihavuusleikkausta suunniteltaessa​

Runsaiden kuukautisten seurauksena saattaa kehittyä anemia ja mahdollinen raudan puute. Nämä tulisi korjata jo ennen lihavuusleikkausta, sillä mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen rauta ei enää imeydy kuten ennen leikkausta.

Gynekologilla tai yleislääkärillä käynti tulisikin ajoittaa 2-3 kuukautta ennen lihavuusleikkausta.

Hyviä ehkäisymenetelmiä voisivat olla hormonikierukka, joka vähentää kuukautisvuodon määrää, ehkäisylaastari tai kondomin käyttö. ​​Kuparikierukka tai e-pillerit eivät ole suositeltavia. Kuparikierukka saattaa lisätä kuukautisvuotoa ja e-pillerien imeytymisestä leikkauksen jälkeen ei ole varmuutta.​​​​​​

Raskautta voi alkaa suunnitella noin vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta

Lihavuusleikatun naisen raskaus tulee olla suunniteltu ja raskauden seurannassa on otettava huomioon tiettyjä erityispiirteitä.

Raskautta ei suositella ensimmäisen vuoden aikana leikkauksen jälkeen ravitsemustilassa tapahtuvien suurten muutosten ja äidin lisääntyneen ohutsuolikiertymäriskin takia, joten sopivasta ehkäisystä on tärkeää huolehtia (jo ennen leikkausta tapahtuvan laihduttamisen aikana). Suunnittelematta alkanut raskaus ei kuitenkaan ole raskauden keskeytyksen aihe.

Paino alenee ensimmäisen kuuden kuukauden aikana jopa kymmeniä kiloja. Naisen ravitsemus saattaa tuolloin olla heikkoa vitamiini- ja hivenainelisistä sekä oikeaoppisesta ruokailusta huolimatta.

Noin vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta raskautta voi alkaa suunnitella. Tärkeintä on, että painon putoaminen on tasaantunut ja raskautta suunnittelevan ravitsemustila hyvä ennen raskautta.

​Kun raskauden suunnittelu on ajankohtainen, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Tuolloin tulisi tarkistaa verikokein, että mm. hemoglobiini, ferritiini, B-12-vitamiini, folaatti, ionisoitu kalsium, D-vitamiini ja albumiini ovat normaalit.

Huomioitavaa raskauden suunnittelussa

Lihavuusleikkauksen jälkeen ruokien annoskoot ovat pieniä. Raskautta suunnittelevan ja raskaana olevan tulee kiinnittää huomiota säännölliseen syömiseen​ ja ruokavalion monipuolisuuteen.

Raskauden aikana proteiinia suositellaan saatavan 80-120 g/pv.

Raskautta ennen on tärkeää, että ohjeistetut ravintolisät ovat säännöllisessä käytössä.​

Raskautta suunniteltaessa ja sen aikana tulee tarkistaa vitami​​inien ja kivennäisaineiden riittävä saanti ravinnosta ja oikeanlaiset ravintolisät:​​

Ennen raskautta​

 • ​​​Multivita Plus 1 x 1
 • Calcichew D3 Forte tai Kalcipos D 1 x 2 (Ca 500+500 mg, D-vitamiinia 10+10 ug)
 • Rauta sulfaattimuodossa 100 mg x 1 (esim. Obsidan)
 • B12-vitamiini 1 mg x 1 (esim. Bethover tai Betolvex)​
 • TAI BariVita monivitamiinikapseli 3 x 1 ja BariVita kalkki 1 annosmitta / vrk (sisältää kaikki edellä mainitut vitamiini- ja hivenaineet)

3 kk ennen suunniteltua raskauden alkua

 • ​​​Multivita Plus 1 x 1
 • Calcichew D3 Forte tai Kalcipos D 1 x 2 (Ca 500+500 mg, D-vitamiinia 10+10 ug)
 • Rauta sulfaattimuodossa 100 mg x 1 (esim. Obsidan)
 • B12-vitamiini 1 mg x 1 (esim. Bethover tai Betolvex)
 • TAI BariVita monivitamiinikapseli 3 x 1 ja BariVita kalkki 1 annosmitta / vrk (sisältää kaikki edellä mainitut vitamiini- ja hivenaineet)
 • sekä näiden lisäksi Foolihappo 1 mg x 1. Mikäli äidillä on DM 1 tai 2, folaattiannos on 5 mg x1 raskausviikon 12 loppuun ja sen jälkeen 1 mg x 1.

Raskausaikana

 • Monivitamiinivalmisteeksi vaihdetaan Minisun Monivitamiini Mama 1 x 1
 • Foolihappo 1 mg x 1
 • Calcichew D3 Forte tai Kalcipos D 1 x 2 (Ca 500+500 mg, D-vitamiinia 10+10 ug)
 • D-vitamiinia lisäksi 20 ug x 1
 • Rauta sulfaattimuodossa 100 mg x 2 (esim. Obsidan)
 • B12-vitamiini 1 mg x 1 (esim. Betolvex tai Bethover)​
 • A-vitamiinia ei suositella retinolimuodossa ensimmäisen 12 raskausviikon aikana. Sen sijaan beetakaroteenimuodossa (ruuan mukana) A-vitamiini on turvallista (esim. 1 dl porkkanamehua sisältää sopivan määrän). Jos lihavuusleikattu äiti on raskaana useamman kerran lihavuusleikkauksen jälkeen, on erityisen tärkeää turvata beetakaroteenin saanti. A-vitamiinin puutos voi aiheuttaa hämäräsokeuden.
 • Vitamiini- ja hivenainelisien riittävyys tarkistetaan verikokein.

Imetysaikana

 • Multivita Plus 1 x 1
 • Calcichew D3 Forte tai Kalcipos D 1 x 2 (Ca 500+500 mg, D-vitamiinia 10+10 ug)
 • D-vitamiinia lisäksi 20 ug x 1
 • Rauta sulfaattimuodossa 100 mg x 1 (esim. Obsidan)
 • B12-vitamiini 1 mg x 1 (esim. Bethover tai Betolvex)​​
 • TAI BariVita monivitamiinikapseli 3 x 1 ja BariVita kalkki 1 annosmitta / vrk (sisältää kaikki edellä mainitut vitamiini- ja hivenaineet)
 • sekä näiden lisäksi Foolihappo 1 mg x 1
 • Imetysajan jälkeen palataan ennen raskautta olleeseen ravintolisäsuositukseen elleivät verikokeet toisin edellytä.​

​Raskauden seuranta

Lihavuusleikkauksen jälkitilaan liittyy riski aineenvaihduntahäiriöistä ja tämän vuoksi raskautta seurataan erikoissairaanhoidossa moniammatillisesti (sisätauti -ja synnytyslääkäri, ravitsemusterapeutti ja tarvittaessa kirurgi). Neuvola tekee potilaasta lähetteen äitiyspoliklinikalle jo alkuraskaudessa.

Sokerirasitusta ei tehdä, koska lihavuusleikattu potilas sietää sitä huonosti. Raskausdiabeteksen toteamiseksi raskausviikolla 24-28 seurataan viikon ajan ateriapareja aamuisin (paastoarvo ja 1 h aterian jälkeinen arvo) sekä tehdään kaksi vuorokausikäyrää eli otetaan ateriaparit kaikilla aterioilla (aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala). Mikäli paino on hyvin laskenut, raskausdiabeteksen ja pre-eklampsian riski on pienempi, kuin jos potilas olisi edelleen merkittävästi ylipainoinen.

Mahalaukun kavennusleikkauksen jälkeen ruokatorven refluksioireet saattavat lisääntyä etenkin raskauden aikana. Refluksioiretta voidaan hoitaa kuten muillakin raskaanaolijoilla hoidetaan, lääkärisi määräämin lääkityksin, välttämällä raskaita aterioita iltaisin ja tarvittaessa sängyn päätyä kohottamalla.

Synnytystapa

Synnytystapa arvioidaan ja valitaan synnytysopillisin perustein. Alatiesynnytys on ensisijainen vaihtoehto, mikäli sille on raskauden suhteen muuten hyvät edellytykset.​

​​
vitamiinit; lihavuus; lisääntymisterveys; lihavuusleikkauspolku; raskaus; hivenaineet; ruokavalio; ravitsemus; lihavuusleikkaus; kirurgia

Päivitetty  14.3.2019 11.08