Mekaaniset seuraukset

Lihavuuden mekaanisena seurauksena keho kuormittuu ja arki muuttuu haasteellisemmaksi. Suuri paino tekee liikkumisesta raskasta ja hengittämisestä vaikeaa.

​​

Lihavuus kuormittaa koko kehoa

Yleisin lihavuudesta johtuva mekaaninen sairaus on nivelrikko. Suurin osa nivelrikosta esiintyy lonkassa, polvessa ja nilkassa, mutta kipua aiheuttavaa nivelrikkoa esiintyy myös pikkunivelissä. Vatsaontelon rasvamassa työntää palleaa ylöspäin ja litistää keuhkoja, jolloin hengitystilavuus keuhkoissa jää pienemmäksi. Vatsaontelon paineen lisääntyminen voi aiheuttaa närästystä ja palleatyrää. Vatsaontelon paine voi aiheuttaa myös virtsankarkailua ja altistaa kohdunlaskeumalle.

Suuri paino heikentää unen laatua

Rasvamassan lisääntyminen aiheuttaa painetta kaulan ja nielun alueelle, mikä usein johtaa uniapneaan ja heikentää unen laatua. Uniapnea tarkoittaa unen aikaisia hengityskatkoksia, jotka kestävät vähintään kymmenen sekuntia kerrallaan. Hengityskatkokset häiritsevät erityisesti syvää unta, jolloin palautuminen heikkenee ja stressihormonien pitoisuus suurenee. Uniapn​ean selvin oire on kuorsaus. Noin 10−15 kilon painonlasku voi puolittaa yöllisten hengityskatkojen määrän.

Voit lukea uniapneasta lisää myös Keuhkotalon sivuilta.

Edellinen sivuSeuraava sivu

nivelrikko; terveys; painonhallinta; terveysriski; painonhallintatalo; ylipaino; kuormitus; lihavuus; uniapnea

Päivitetty  14.2.2020