Siirry sivun sisältöön

Lihavuuden psyykkiset vaikutukset

Lihavuus ja psyykkinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä.

Ylipaino, lihavuus tai yleisesti painoon liittyvät seikat vaikuttavat monin eri tavoin myös mielen hyvinvointiin ja yksilön elämään eri elämän osa-alueilla. Lihavuudesta johtuva psyykkinen kuormitus voi vaikuttaa esimerkiksi:

  • mielialaan

  • itsetuntoon

  • elämänlaatuun

  • sosiaalisiin suhteisiin.

Psyykkinen hyvinvointi ja jaksaminen ovat tärkeä osa lihavuuden ehkäisyä ja hoitoa. Esimerkiksi yhteys masennukseen on kaksisuuntainen: lihavuus kasvattaa riskiä sairastua masennukseen, mutta masennus tai siihen liittyvä lääkehoito voi myös johtaa painonnousuun. Joskus on välttämätöntä hoitaa ensin mielenterveyttä, jotta lihavuuden hoito onnistuisi.

Usein ihmisellä voi myös olla aiempia kokemuksia lihavuudesta johtuneesta syrjinnästä tai ennakkoluuloisista kohtaamisista. Painoon liittyvällä huonolla kohtelulla on kielteisiä vaikutuksia psyykkiseen hyvinvointiin, ja se voi haitata painonhallintaa ja lihavuuden hoitoa. Aiemmilla kokemuksilla voi olla esimerkiksi vaikutusta siihen, miten henkilö rohkaistuu hakemaan apua painonhallintaan. Vastuu ikävistä kokemuksista ei koskaan ole ihmisellä itsellään - jokainen ihminen on yhtä arvokas ja jokaisen tulee saada apua huolta aiheuttavissa terveyteen liittyvissä asioissa.

Päivitetty 5.10.2021