Lihavuuden mekaaniset vaikutukset

Lihavuuden mekaanisena seurauksena keho kuormittuu ja arki muuttuu haasteellisemmaksi. Suuri paino tekee liikkumisesta raskasta ja hengittämisestä vaikeaa.

Lihavuus kuormittaa koko keh​oa

Yleisin lihavuudesta johtuva mekaaninen sairaus on nivelrikko. Suurin osa nivelrikoista esiintyy lonkassa, polvessa tai nilkassa, mutta kipua aiheuttavaa nivelrikkoa voi olla myös pikkunivelissä. Lihavuus näyttäisi myös lisäävän selkäkipujen ja iskiashermon ärsytyksestä johtuvien oireiden esiintyvyyttä.

Vatsaontelossa oleva rasvamassa työntää palleaa ylöspäin ja litistää keuhkoja, jolloin keuhkojen hengitystilavuus jää pienemmäksi. Paineen lisääntyminen vatsaontelossa voi aiheuttaa närästystä ja palleatyrää. Lisäksi vatsaontelon paine voi aiheuttaa virtsankarkailua ja altistaa kohdunlaskeumalle.

Jo pienikin painon lasku saa aikaan terveyshyötyjä vähentäen esimerkiksi niveliin kohdistuvaa rasitusta. Noin 10 prosentin painonpudotus voi parantaa liikkumiskykyä ja tuoda helpotusta nivelkipuihin.

Suuri paino heikentää unen laatua

Rasvamassan lisääntyminen aiheuttaa painetta kaulan ja nielun alueelle, mikä johtaa usein uniapneaan ja unen laadun heikkenemiseen. Uniapnea tarkoittaa unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka kestävät vähintään kymmenen sekuntia kerrallaan. Hengityskatkokset häiritsevät erityisesti syvää unta, mistä johtuen palautuminen heikkenee ja stressihormonien pitoisuudet kasvavat. Uniapneaa eli ennenaikaisia hengityskatkoja ennakoiva tai sen kanssa esiintyvä oire on kuorsaus. Uniapnean vaikeusaste yleensä helpottuu noin 10 prosenttia painonpudotuksen myötä.

Uniapneasta voit lukea lisää Keuhkotalon sivuilta.

Päivitetty  5.10.2021

Kyllä