Lihavuuden mekaaniset seuraukset

Lihavuuden mekaanisena seurauksena keho kuormittuu ja arki muuttuu haasteellisemmaksi. Suuri paino tekee liikkumisesta raskasta ja hengittämisestä vaikeaa.

Lihavuus kuormittaa koko kehoa

Yleisin lihavuudesta johtuva mekaaninen sairaus on nivelrikko. Suurin osa nivelrikoista esiintyy lonkassa, polvessa tai nilkassa, mutta kipua aiheuttavaa nivelrikkoa voi olla myös pikkunivelissä.

Vatsaontelossa oleva rasvamassa työntää palleaa ylöspäin ja litistää keuhkoja, jolloin keuhkojen hengitystilavuus jää pienemmäksi. Paineen lisääntyminen vatsaontelossa voi aiheuttaa närästystä ja palleatyrää. Lisäksi vatsaontelon paine voi aiheuttaa virtsankarkailua ja altistaa kohdunlaskeumalle.

Suuri paino heikentää unen laatua

Rasvamassan lisääntyminen aiheuttaa painetta kaulan ja nielun alueelle, mikä johtaa usein uniapneaan ja unen laadun heikkenemiseen. Uniapnea tarkoittaa unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka kestävät vähintään kymmenen sekuntia kerrallaan. Hengityskatkokset häiritsevät erityisesti syvää unta, mistä johtuen palautuminen heikkenee ja stressihormonien pitoisuudet kasvavat. Uniapnean selvin oire on kuorsaus. Kun paino laskee 10-15 kiloa, yöllisten hengityskatkosten määrä voi puolittua.

Uniapneasta voit lukea lisää Keuhkotalon sivuilta.

Edellinen sivu Seuraava sivu

nivelrikko; terveys; painonhallinta; terveysriski; painonhallintatalo; ylipaino; kuormitus; lihavuus; uniapnea

Päivitetty  14.7.2020