Lihavuuden metaboliset vaikutukset

Lihavuuden metaboliset eli aineenvaihdunnalliset vaikutukset ovat yleisiä.

Lihavuus lisää merkittävästi seuraavien sairauksien riskiä:

 • tyypin 2 diabetes
 • rasvamaksa
 • kohonnut verenpaine
 • rasva-aineenvaihdunnan häiriöt
 • sepelvaltimotauti
 • lisääntymisterveyden ongelmat
 • metabolinen oireyhtymä.

Lue lisää metabolisista vaikutuksista ja painonhallinnan terveyshyödyistä:

Haitarin otsikkotaso2
Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabeteksessa veren sokeripitoisuus on kohonnut. Kohonnut veren sokeripitoisuus johtuu haiman puutteellisesta insuliinintuotannosta, heikentyneestä insuliinin vaikutuksesta elimistössä (insuliiniresistenssi) tai näistä molemmista.

Tyypin 2 diabeteksen kehittyminen vie vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Sairauden kehittymiseen vaikuttavat sekä perimä että ympäristötekijät. Ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus lisäävät todennäköisyyttä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lihavilla, joiden painoindeksi on yli 30 kg/m2, on normaalipainoisiin verrattuna jopa 20-kertainen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Sokeriaineenvaihdunta ja paino ovat tiukasti kytköksissä toisiinsa. Tästä on hyötyä laihdutettaessa: jo muutaman kilon laihduttaminen parantaa sokeriaineenvaihduntaa selvästi.

Onko sinulla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen? Tee riskitesti Diabetesliiton sivuilla:

Rasvamaksa

Maksan rasvoittuminen altistaa sokeriaineenvaihdunnan häiriöille. Rasvamaksa vaikuttaa myös veren rasva-arvoihin, lisää veren hyytymistekijöitä ja altistaa matala-asteiselle, jatkuvalle tulehdukselle. Matala-asteinen tulehdus on tila, jossa keho erittää tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Tila on eri asia kuin akuutti infektio.

Pienikin laihtuminen vähentää maksan rasvaa tehokkaasti, sillä jo muutaman prosentin painon lasku voi vähentää maksan rasvaa yli kymmenen prosenttia. Myös säännöllinen liikunta ilman laihtumista vähentää maksan rasvaa. Tehokkainta on kuitenkin painonpudotuksen ja liikunnan yhdistelmä.

Kohonnut verenpaine

Lihavuus nostaa verenpainetta, sillä suurempi keho vaatii sydämen suurta pumppaustilavuutta ja suurta verimäärää verenkierrossa. Myös verisuonten vastus on suurempi. Verenpaineen nousun taustalla on monenlaisia hormonimuutoksia sekä sympaattisen hermoston aktivoituminen rasvakudoksen tuottamien tulehdusvälittäjäaineiden takia.

Jo neljän kilon laihtuminen alentaa verenpainetta.

Metabolinen oireyhtymä

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan useiden aineenvaihduntahäiriöiden kasaumaa. Metabolisessa oireyhtymässä lihavuus on vyötäröpainotteista ja häiriöitä on useimmiten sekä sokeri- että rasva-aineenvaihdunnassa ja verenpaineessa.

Metabolisen oireyhtymän kaikkia häiriöitä voidaan tehokkaasti vähentää laihduttamalla. Myös säännöllinen liikunta yksinään ilman painon laskua normaalistaa metabolisen oireyhtymän häiriöitä.

Sepelvaltimotauti

Lihavuus nopeuttaa sepelvaltimotaudin etenemistä. Sepelvaltimotaudin kehittymistä lisäävät myös

 • koholla oleva LDL-kolesteroli
 • tupakointi
 • koholla oleva verenpaine
 • korkea verensokeri.

Sepelvaltimotauti on osin perinnöllistä, mutta sen etenemistahtiin voi itse vaikuttaa elintavoilla.

Lisääntymisterveys

Naisilla lihavuuden haitat voivat ilmetä kuukautiskierron häiriöinä, raskauteen ja synnytykseen liittyvinä ongelmina ja vaihdevuosiongelmina.

Jo 5–10 prosentin painon lasku tuo terveyshyötyjä ja parantaa esimerkiksi raskauden alkamisen mahdollisuutta.

Lisää tietoa hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä löydät Painonhallintatalosta ja Naistalosta.

aineenvaihduntasairaus; painonhallintatalo; raskaus; diabetes; lisääntymisterveys; sepelvaltimotauti; metabolinen oireyhtymä; tyypin 2 diabetes; rasvamaksa; terveys; hedelmällisyys; painonhallinta; ylipaino; verenpaine; lihavuus

Kyllä

Päivitetty  5.10.2021