Lihavuuden aineenvaihdunnalliset vaikutukset

Lihavuuden aineenvaihduntavaikutukset ovat yleisiä. Niiden syntyyn vaikuttavat paitsi näkyvä lihominen ihonalaisrasvaksi, myös rasvan kertyminen esimerkiksi vatsaonteloon tai maksaan.

​​

Lihavuus lisää merkittävästi seuraavien sairauksien riskiä:

 • tyypin 2 diabetes
 • rasvamaksa
 • kohonnut verenpaine
 • rasva-aineenvaihdunnan häiriöt
 • sepelvaltimotauti
 • lisääntymisterveyden ongelmat
 • metabolinen oireyhtymä.

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabeteksessa veren sokeripitoisuus on kohonnut. Kohonnut veren sokeripitoisuus johtuu haiman puutteellisesta insuliinintuotannosta, heikentyneestä insuliinin vaikutuksesta elimistössä (insuliiniresistenssi) tai näistä molemmista.

Tyypin 2 diabeteksen kehittyminen vie vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Sairauden kehittymiseen vaikuttavat sekä perimä että ympäristötekijät. Ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus lisäävät todennäköisyyttä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lihavilla, joiden painoindeksi on yli 30 kg/m2, on normaalipainoisiin verrattuna jopa 20-kertainen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Sokeriaineenvaihdunta ja paino ovat tiukasti kytköksissä toisiinsa. Tästä on hyötyä laihdutettaessa: jo muutaman kilon laihduttaminen parantaa sokeriaineenvaihduntaa selvästi.

Onko sinulla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen? Tee riskitesti Diabetesliiton sivuilla.

Rasvamaksa

Maksan rasvoittuminen altistaa sokeriaineenvaihdunnan häiriöille. Rasvamaksa vaikuttaa myös veren rasva-arvoihin, lisää veren hyytymistekijöitä ja altistaa matala-asteiselle, jatkuvalle tulehdukselle. Matala-asteinen tulehdus on tila, jossa keho erittää tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Tila on eri asia kuin akuutti infektio. Pienikin laihtuminen vähentää maksan rasvaa tehokkaasti.

Kohonnut verenpaine

Lihavuus nostaa verenepainetta, sillä suurempi keho vaatii sydämen suurta pumppaustilavuutta ja suurta verimäärää verenkierrossa. Myös verisuonten vastus on suurempi. Verenpaineen nousun taustalla on monenlaisia hormonimuutoksia sekä sympaattisen hermoston aktivoituminen rasvakudoksen tuottamien tulehdusvälittäjäaineiden takia. Jo neljän kilon laihtuminen alentaa verenpainetta.

Sepelvaltimotauti

Lihavuus nopeuttaa sepelvaltimotaudin etenemistä. Sepelvaltimotaudin kehittymistä lisäävät myös

 • koholla oleva LDL-kolesteroli
 • tupakointi
 • koholla oleva verenpaine
 • korkea verensokeri.

Sepelvaltimotauti on osin perinnöllistä, mutta sen etenemistahtiin voi itse vaikuttaa elintavoilla.

Metabolinen oireyhtymä

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan useiden aineenvaihduntahäiriöiden kasaumaa. Metabolisessa oireyhtymässä lihavuus on vyötäröpainotteista ja häiriöitä on useimmiten sekä sokeri- että rasva-aineenvaihdunnassa ja verenpaineessa.

Lisääntymisterveys

Naisilla lihavuuden haitat voivat ilmetä kuukautiskierron häiriöinä, raskauteen ja synnytykseen liittyvinä ongelmina ja vaihdevuosiongelmina.

Lisää tietoa hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä sekä ylipainon ja lihavuuden vaikutuksesta raskauteen löydät Naistalosta.

Edellinen sivu Seuraava sivu
aineenvaihduntasairaus; painonhallintatalo; raskaus; diabetes; hedelmällisyys; tyypin 2 diabetes; lisääntymisterveys; metabolinen oireyhtymä; rasvamaksa; sepelvaltimotauti; terveys; painonhallinta; ylipaino; verenpaine; lihavuus

Kyllä

Päivitetty  14.7.2020