Aineenvaihdunnalliset vaikutukset

Lihavuuden aineenvaihduntavaikutukset ovat yleisiä. Niiden syntyyn vaikuttavat paitsi näkyvä lihominen ihonalaisrasvaksi, myös rasvan kertyminen esimerkiksi vatsaonteloon tai maksaan.

Lihavuus lisää merkittävästi seuraavien sairauksien riskiä:

 • tyypin 2 diabetes
 • rasvamaksa
 • kohonnut verenpaine
 • rasva-aineenvaihdunnan häiriöt
 • sepelvaltimotauti
 • lisääntymisterveyden ongelmat
 • metabolinen oireyhtymä.

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabeteksessa veren sokeripitoisuus on suurentunut. Kohonnut veren sokeripitoisuus johtuu haiman puutteellisesta insuliinintuotannosta, heikentyneestä insuliinin vaikutuksesta elimistössä (insuliiniresistenssi) tai näistä molemmista.

Tyypin 2 diabeteksen kehittyminen vie vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Sairauden kehittymiseen vaikuttavat sekä perimä että ympäristötekijät. Ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus lisäävät todennäköisyyttä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lihavilla, joiden painoindeksi on yli 30 kg/m2, on normaalipainoisiin verrattuna jopa 20-kertainen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Sokeriaineenvaihdunta ja paino ovat tiukasti kytköksissä toisiinsa. Tästä on hyötyä laihdutettaessa: muutamankin kilon laihduttaminen parantaa sokeriaineenvaihduntaa selvästi.

Pohditko, onko sinulla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen:

Rasvamaksa

Maksan rasvoittuminen altistaa sokeriaineenvaihdunnan häiriöille. Rasvamaksa vaikuttaa myös veren rasva-arvoihin, lisää veren hyytymistekijöitä ja altistaa matala-asteiselle, jatkuvalle tulehdukselle. Matala-asteisella tulehduksella tarkoitetaan tilaa, jossa keho erittää tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Se on eri asia kuin akuutti infektio. Pienikin laihtuminen vähentää maksan rasvaa tehokkaasti.

Kohonnut verenpaine

Verenpaine nousee lihavuudessa, sillä suurempi keho vaatii sydämen suurta pumppaustilavuutta ja suurta verimäärää verenkierrossa. Myös verisuonten vastus on suurempi. Verenpainetta nostavat monenlaiset hormonimuutokset sekä sympaattisen hermoston aktivoituminen rasvakudoksen tuottamien tulehdusvälittäjäaineiden myötä. Jo neljän kilon laihtuminen alentaa verenpainetta.

Sepelvaltimotauti

Lihavuus nopeuttaa sepelvaltimotaudin etenemistä. Sepelvaltimotaudin kehittymistä lisäävät myös

 • koholla oleva LDL-kolesteroli
 • tupakointi
 • koholla oleva verenpaine
 • korkea verensokeri.

Sepelvaltimotauti on osin perinnöllistä, mutta taudin etenemistahtiin voi itse vaikuttaa elintavoilla.

Metabolinen oireyhtymä

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan useiden aineenvaihduntahäiriöiden kasaumaa. Silloin lihavuus on vyötäröpainotteista ja häiriöitä on useimmiten sekä sokeri- että rasva-aineenvaihdunnassa ja verenpaineessa.

Lisääntymisterveys

Naisilla lihavuuden haitat voivat ilmetä kuukautiskierron häiriöinä, raskauteen ja synnytykseen liittyvinä ongelmina sekä vaihdevuosiongelmina.

Naistalosta löydät lisätietoa hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä sekä ylipainon ja lihavuuden vaikutuksesta raskauteen.

Edellinen sivuSeuraava sivu

aineenvaihduntasairaus; painonhallintatalo; raskaus; diabetes; hedelmällisyys; tyypin 2 diabetes; lisääntymisterveys; metabolinen oireyhtymä; rasvamaksa; sepelvaltimotauti; terveys; painonhallinta; ylipaino; verenpaine; lihavuus

Päivitetty  26.2.2020