Milloin lihavuuslääkkeitä kannattaa harkita?

Lääkitystä voidaan kokeilla muun hoidon tukena, jos elintapahoito ei ole vaikuttanut riittävältä.

​​​​​

Lihavuuslääkkeiden tarkoitus on tukea elintapamuutosta ja auttaa laihduttamisessa. Ruokahalua vähentävät lääkkeet (liraglutidi ja naltreksoni/bupropioni) voivat auttaa tekemään muutoksia ruokavalioon, jos syömisen hallinta tuntuu muuten vaikealta. Rasvan imeytymistä estävää lääkettä (orlistaatti) voidaan harkita tueksi, jos haluataan vähentää rasvan käyttöä.

Terve ihminen voi käyttää lihavuuden hoitoon tarkoitettua lääkettä, kun painoindeksi on yli 30. Henkilö, jolla on diabetes tai muu laihduttamista edellyttävä sairaus, voi käyttää lääkehoitoa kun painoindeksi on vähintään 27-28. 

Ensimmäisten käyttökuukausien ajaksi on tärkeää sopia lääkärin kanssa lääkkeen tehon ja vaikutuksen seurannasta. Jos paino ei ole 3–4 kuukaudessa pudonnut merkittävästi (painonlasku ainakin 5 % lähtöpainosta), lääkkeen käyttö on syytä lopettaa. Jos lääke auttaa laihtumaan, sitä pyritään käyttämään pitkäkestoisesti, jopa useita vuosia. ​

Koska painolla on pyrkimys nousta takaisin, lääkkeen lopettaminen kannattaa tehdä hitaasti, harkitusti ja hyvässä seurannassa.

Mitä lihavuuslääkkeitä Suomessa myydään?

Suomessa on tällä hetkellä myynnissä kolme lääkettä lihavuuden hoitoon: orlistaatti (Xenical®, Orlistat®), naltreksoni/bupropioni (Mysimba®) ja liraglutidi (Saxenda®). Kaksi ensimmäistä ovat tablettimuotoisia​ ja kolmas pistettävä lääke.

Orlistaatti

Orlistaatti vähentää rasvan imeytymistä ja sen käyttöä energiaksi. Lääke ei imeydy verenkiertoon.

Orlistaattitabletteja käytetään pääaterioiden yhteydessä kolme kertaa päivässä. Orlistaatti 120 mg on reseptivalmiste (Xenical) ja 60 mg itsehoitovalmiste (Orlistat).

Lääkettä käytettäessä pyritään siihen, että aterioiden energiasta korkeintaan 30 % tulee rasvasta ja välipalat ovat vähärasvaisia.

Tavallisia sivuvaikutuksia ovat ulosteiden rasvaisuus tai öljyisyys, ulostamispakko ja rasvaiset ulostetahrat, jotka ilmaantuvat, jos on nauttinut liian rasvaista ruokaa.

Orlistaatti saattaa vähentää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä suolistosta. Pitkäaikaisessa käytössä suositellaankin orlistaatin ohella käytettäväksi monivitamiinivalmistetta. Painonlaskun lisäksi hyödyllinen vaikutus on, että veren vaarallisen LDL-kolesterolin pitoisuus pienenee yleensä hiukan enemmän kuin painonlaskun perusteella voisi olettaa.

Orlistaatilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa kahden vuoden seurannassa orlistaattia elintapahoidon tukena käyttäneet laihtuivat 7-8 % lähtöpainosta ja pelkkää elintapahoitoa saaneet (lumeryhmä) 4 % lähtöpainosta.

Naltreksonin ja bupropionin yhdistelmävalmiste

Naltreksonin ja bupropionin yhdistelmä, kauppanimeltään Mysimba, vaikuttaa vähentämällä ruokahalua. Mysimba on reseptilääke. Naltreksonia käytetään myös alkoholiriippuvuuden ja bupropionia nikotiiniriippuvuuden ja masennuksen hoitoon.

Naltreksoni (8 mg) / bupropioni (90 mg) -tablettien annosnosto tehdään hitaasti. Suositeltu tavoiteannos on 2 tablettia 2 kertaa päivässä. Ilta-annos kannattaa ottaa alkuillasta (klo 16-17), jotta lääkkeen mahdollinen haitallinen vaikutus uneen on vähäisempi ja hyödyllinen vaikutus iltasyömiseen suurempi.

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, oksentelu, ummetus, suun kuivuminen, univaikeudet, huimaus ja vapina. Lisäsksi verenpaine ja syke voivat nousta.

Naltreksoni/bupropionilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa vuoden seurannassa lääkeryhmässä painonlasku on ollut 4-8 %, kun taas pelkissä elintaparyhmissä (lumeryhmä) se on ollut 1-5 %.

Liraglutidi

Liraglutidi on ihon alle pistettävä ihmisen GLP1 -suolistohormonin kaltainen lääke, jota käytetään eri annosvahvuudella myös kakkostyypin diabeteksen hoidossa. Lihavuuden hoidossa lääkettä käytetään hillitsemään ruokahalua. Liraglutidi on reseptilääke.

Lihavuuden hoidossa liraglutidin annos on 3 mg kerran päivässä. Liraglutidin annosnosto tehdään hitaasti. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, ripuli, ummetus, vatsakipu ja ruoansulatushäiriöt. Liraglutidi laskee korkeita verensokereita, mutta ei juuri aiheuta liian matalia verensokeripitoisuuksia.

Liraglutidi 3,0 mg:n kliinisissä tutkimuksissa vuoden seurannassa lääkeryhmässä painonlasku oli 8 %, mikä on merkitsevästi enemmän kuin pelkällä elintapahoidolla (lumeryhmä), jolla se oli 3 %. Kolmen vuoden seurannassa lääkeryhmän painonlasku oli 6 % ja lumeryhmän 2 %.

Mitä lihavuuslääkkeet maksavat?

​Noin kuukauden hoito suositelluin annoksin maksaa
  • Saxenda (3 mg kerran päivässä) 283,57 €
  • Mysimba (2 tablettia 2 kertaa päivässä) 128,70 € ​
  • Xenical (1 tabletti 3 kertaa päivässä) 54,77 €

Lihavuuslääkkeillä ei toistaiseksi ole peruskorvattavuutta. (Päivitetty 7/2019.)

Edellinen sivu Seuraava sivu
laihduttaminen; laihdutuslääkkeet; lääkehoito; lääke; lihavuuslääkkeet; painonhallintatalo; painonhallinta; lihavuuden hoito; lihavuus; laihdutus

Päivitetty  14.7.2020