Milloin lihavuuslääkkeitä kannattaa harkita?

Lääkitystä voidaan kokeilla muun hoidon tukena, jos elintapahoito ei ole vaikuttanut riittävältä.

Lihavuuslääkkeen tarkoitus on tukea elintapamuutosta ja auttaa laihduttamisessa. Ruokahalua vähentävät lääkkeet (liraglutidi ja naltreksoni/bupropioni) voivat auttaa tekemään muutoksia ruokavaliossa, jos syömisenhallinta tuntuu muuten vaikealta. Rasvan imeytymistä estävää lääkettä (orlistaatti) voi harkita tueksi, jos haluaa vähentää rasvan käyttöä.

Lihavuuden hoitoon tarkoitettua lääkettä voidaan terveillä ihmisillä käyttää, kun painoindeksi on yli 30. Henkilöillä, joilla on diabetes tai muu laihduttamista edellyttävä sairaus, lääkehoitoa voidaan käyttää painoindeksin ollessa vähintään 27–28.

Lääkärin kanssa on tärkeä sopia lääkkeen tehon ja vaikutuksen seurannasta ensimmäisten käyttökuukausien aikana. Jos paino ei 3–4 kuukaudessa ole pudonnut merkittävästi (painon lasku ainakin 5 % lähtöpainosta), lääkkeen käyttö on syytä lopettaa. Jos lääke auttaa laihtumaan, sitä pyritään käyttämään pitkäkestoisesti, ​useita vuosiakin.

Painon takaisinnousupyrkimyksen vuoksi lääkkeen lopettaminen kannattaa tehdä hitaasti ja harkitusti sekä hyvässä seurannassa.

Mitä lihavuuslääkkeitä on myynnissä Suomessa?

Suomessa on tällä hetkellä myynnissä kolme lääkettä lihavuuden hoitoon: orlistaatti (Xenical®, Orlistat®), naltreksoni/bupropioni (Mysimba®) sekä liraglutidi (Saxenda®). Kaksi ensimmäistä ovat tablettimuotoisia ja viimeisin on pistettävä lääke.

Orlistaatti

Orlistaatti vähentää rasvan imeytymistä ja sen käyttöä energiaksi. Lääke ei imeydy verenkiertoon.

Orlistaattitabletteja käytetään pääaterioiden yhteydessä kolme kertaa päivässä. Orlistaatti 120 mg on reseptivalmiste (Xenical) ja 60 mg itsehoitovalmiste (Orlistat).

Lääkettä käytettäessä pyritään siihen, että aterioiden energiasta korkeintaan 30 % tulee rasvasta ja että välipalat ovat vähärasvaisia.

Tavallisia sivuvaikutuksia ovat ulosteiden rasvaisuus tai öljyisyys, ulostamispakko ja rasvaiset ulostetahrat, jotka ilmaantuvat liian rasvaisen ruoan nauttimisen jälkeen. Orlistaatti saattaa vähentää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä suolistosta. Pitkäaikaisessa käytössä suositellaan orlistaatin ohella käytettäväksi monivitamiinivalmistetta.Hyödyllisenä vaikutuksena painonlaskun lisäksi veren vaarallisen LDL-kolesterolin pitoisuus yleensä pienenee hiukan enemmän kuin mitä painon laskun perusteella voisi olettaa.

Orlistaatilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa kahden vuoden seurannassa orlistaattia elintapahoidon tukena käyttäneet laihtuivat 7-8 % lähtöpainosta ja pelkkää elintapahoitoa saaneet (lumeryhmä) 4% lähtöpainosta.

Naltreksonin ja bupropionin yhdistelmävalmiste

Naltroksenin ja bupropionin yhdistelmä, kauppanimeltään Mysimba, vaikuttaa vähentämällä ruokahalua. Se on reseptilääke. Naltreksonia käytetään myös alkoholiriippuvuuden hoitoon ja bupropionia nikotiiniriippuvuuden ja masennuksen hoitoon.

Naltreksoni (8 mg) / bupropioni (90 mg) -tablettien annosnosto tehdään hitaasti. Suositeltu tavoiteannos on 2 tablettia 2 kertaa päivässä. Ilta-annos kannattaa ottaa alkuillasta (klo 16-17), jotta lääkkeen mahdollinen haitallinen vaikutus uneen on vähäisempi ja hyödyllinen vaikutus iltasyömiseen on suurempi.

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, oksentelu, ummetus, suun kuivuminen, univaikeudet, huimaus ja vapina. Verenpaine ja syke voivat nousta.

Naltreksoni/bupropionilla tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa vuoden seurannassa lääkeryhmässä painonlasku on ollut 4-8 %, kun se pelkissä elintaparyhmissä (lumeryhmä) on ollut 1-5 %.

Liraglutidi

Liraglutidi on ihon alle pistettävä ihmisen GLP1 -suolistohormonin kaltainen lääke, jota käytetään eri annosvahvuudella myös kakkostyypin diabeteksen hoidossa. Lihavuuden hoidossa sitä käytetään hillitsemään ruokahalua. Liraglutidi on reseptilääke.

Lihavuuden hoitoon käytettävä liraglutidin annos on 3 mg kerran päivässä. Liraglutidin annosnosto tehdään hitaasti.Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, ripuli, ummetus, vatsakipu ja ruoansulatushäiriöt. Liraglutidi laskee korkeita verensokereita, mutta ei juuri aiheuta liian matalia verensokeripitoisuuksia.

Liraglutidi 3,0 mg:n kliinisissä tutkimuksissa vuoden seurannassa lääkeryhmässä painonlasku oli 8 %:a, joka oli merkitsevästi enemmän kuin pelkällä elintapahoidolla (lumeryhmä) (3 %), samoin kolmen vuoden seurannassa (lääkeryhmän painonlasku 6 % ja lumeryhmän 2 %).

Mitä lihavuuslääkkeet maksavat?

Noin kuukauden hoidon kustannuksina suositelluin annoksin Saxenda (3 mg kerran päivässä) maksaa 283,57 €, Mysimba (2 tablettia x 2 kertaa päivässä) 128,70 € ja Xenical (1 tabletti 3 kertaa päivässä) 54,77 €. Lihavuuslääkkeillä ei ole toistaiseksi peruskorvattavuutta. (Päivitetty 7/2019.)

Edellinen sivuSeuraava sivu

laihduttaminen; laihdutuslääkkeet; lääkehoito; lääke; lihavuuslääkkeet; painonhallintatalo; painonhallinta; lihavuuden hoito; lihavuus; laihdutus

Päivitetty  24.1.2020