Milloin laihduttamista suositellaan?

Pelkkä paino ei kerro terveydentilasta eikä laihdutustarpeesta. Terveyttä on tärkeä arvioida kokonaisuutena.

Toisilla liikakilot lisäävät nopeastikin sairastumisriskiä ja heikentävät jaksamista. Toiset taas pysyvät terveinä pitkään, ja elämä tuntuu laadukkaalta suurista painolukemista huolimatta.

Jos terveydentila on hyvä, laihduttamisen tarve ei ole akuutti. Silti terveysriskejä ja laihtumisesta saavutettavia hyötyjä kannattaa arvioida pitkällä aikavälillä. Tärkeää on arvioida terveyttä yksilöllisesti ja monipuolisesti kartoittaen. Lihavuuden lääketieteelliseen kokonaisarvioon kuuluvat painon lisäksi:

  • vyötäröympäryksen mittaus
  • terveydentilan ja hyvinvoinnin kartoittaminen
  • haastattelu elämäntilanteesta, elintavoista, painohistoriasta ja sukuhistoriasta
  • sairauksien, lääkitysten ja laboratoriokokeiden arviointi.

Painoindeksin vaikutus laihtumistarpeeseen

Käsitteet ylipaino ja lihavuus voivat sekoittua keskenään painonhallintaan liittyvässä viestinnässä. Mitä eroa niillä on? Entä miksi puhutaan normaalipainosta, ihmisten yksilöllisyys huomioiden?

Painoindeksi

Yleinen tapa määrittää ja luokitella lihavuutta on käyttää painoindeksiä (BMI), joka on kansainvälisesti sovittu suhteellisen painon mittari. Se lasketaan paino (kg) / pituus (m) x pituus (m). Painoindeksin luokittelu on sama miehillä ja naisilla.

Painoindeksirajat:

  • BMI 25-30: lievä lihavuus eli ylipaino
  • BMI 30-35: merkittävä lihavuus
  • BMI 35-40: vaikea lihavuus
  • BMI yli 40: sairaalloinen lihavuus

Normaalipaino

Tutkimusten mukaan ihminen pysyy keskimäärin parhaiten terveenä, kun BMI on alueella 18.5-25 ja tämän takia on vakiintunut käsite normaalipaino. Kuitenkin ikääntyneillä, erityisesti yli 70-vuotiailla, on todettu painoindeksin voivan olla 25-29 ilman sairauksien vaaran lisääntymistä. Pelkkä painoindeksi ei myöskään pelkästään anna riittävää kuvaa ihmisen kokonaisterveydestä tai hyvinvoinnista.

Ylipaino ja lihavuus

Ylipaino eli lievä lihavuus tarkoittaa painoindeksiä 25-30. Joskus painoindeksi voi olla lähes normaalialueella, mutta vatsaontelon sisälle on kertynyt liikaa rasvaa. Ylipainon terveydellinen riski liittyykin paljon siihen, mihin ylimääräinen rasva kehossa painottuu. Toisaalta isot lihakset voivat nostaa painoindeksin ylipainon rajalle, vaikka kehossa ei olisi liikaa rasvakudosta.

Painoindeksirajan ylittäessä 30 monien sairauksien vaara kasvaa huomattavasti ja laihtumistarvetta ja sen apukeinoja on hyvä pysähtyä pohtimaan. Vaikea ja sairaalloinen lihavuus kuvastavat käsitteinä sairastumisriskin suuruutta.

Lue Lisää:

Laske painoindeksisi:

Käytännöllinen tapa lihavuuden terveysvaarojen arvioimiseen on mitata vyötärönympärys, sillä vatsaontelon liiallinen rasvakudos lisää sairauksien vaaraa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  21.2.2020