Millaista on lihavuuden hyvä hoito?

Lihavuuden hyvä hoito on potilaan ja ammattilaisen yhteistyötä.  Hoidon tavoitteena on parantaa potilaan elämänlaatua ja ylläpitää terveyttä.

​​

Lihavuuden puheeksi ottaminen terveydenhuollossa

Lihavuus on usein arka aihe. Potilaat saattavat kokea lääkärin tai hoitajan puuttumisen asiaan tungettelevaksi, vaikka asiantuntijan tarkoituksena on auttaa. Lihavuuden puheeksi ottamisessa tärkeää on avoin ja arvostava keskusteluyhteys potilaan oman elämän asiantuntijuutta korostaen. Olennaista on tukea potilaan psyykkisiä voimavaroja ja pysyviä elämäntapamuutoksia. Ammattilaisen rooli on auttaa potilasta löytämään jo olemassa olevia taitoja ja vahvuuksia, olla kuuntelija sekä tuen kartoittaja ja tarjoaja.

Miten toimia potilaana?

Potilaan oikeus on kokea tulleensa keskustelussa kuulluksi ja kohdatuksi. Joskus ajankohta lihavuudesta keskustelulle voi olla potilaan näkökulmasta huono. Tällöin voi pyytää asiaan palaamista paremmin soveltuvana ajankohtana. Kotiin voi pyytää tutustuttavaksi lisätietoa tarjolla olevista tukimuodoista ja kysyä, miten aiheeseen palaaminen onnistuu tämän jälkeen.

Koska lihavuuden taustalla on hyvin yksilöllisiä syitä ja ratkaisuja, eivät suorat ohjeet ja vinkit liikunnan lisäämisestä ja terveellisestä ravitsemuksesta riitä. J​oskus tärkeämpää on puhua esimerkiksi taustalla olevista sairauksista ja kivuista, stressistä tai unenlaadusta. Potilas voi pyytää tärkeistä aiheista keskustelua vastaanotolla.

Edellinen sivu Seuraava sivu

laihduttaminen; lääkäri; terveys; painonhallinta; lihavuuden hoito; terveydenhuolto; painonhallintatalo; ammattilainen; lihavuus; potilas; elintapamuutos; laihdutus

Päivitetty  13.2.2020