Oskars berättelse

”Med en positiv attityd och drivkraft kommer man alltid längst. Det går framåt bara fortsätter utan att ge upp". Läs 39-årige Oskars inspirerande patientberättelse.

Viktkontroll är mycket mer än en enkel taktik som går ut på att ”äta mindre och förbruka mer". Det finns så mycket mer inom viktkontrollen som har en stor inverkan på din egna kosthållning och din efterlevnad av en strikt diet. Till exempel din nuvarande livssituation, stress, regleringen och hanteringen av dina känslor, sociala relationer och så vidare.

Sanningen är att vi oftast äter för att vi mår dåligt. Det ger tröst varje gång vi äter godsaker eller någon annan riktigt god mat, men bara för en stund. Målet är att göra känslan av välbefinnande till en permanent känsla, eller hur? Mycket av viktnedgången handlar alltså också om dessa psykologiska begrepp, inte bara om de fysiologiska begreppen. Av dessa skäl har jag mycket stora tvivel och reservationer när det gäller alla dessa olika dieter som världen är full av.

Jag tror inte att det finns någon särskild diet. En förnuftigt proportionerad, permanent färändring i kosten är säkerligen den mest effektiva. Det är säkert också det mest fungerande alternativet för viktnedgången, och jag tror att det också är avgörande för att bibehålla den uppnådda idealvikten. Så det är värt att säga till dig själv att inte totalvägra godsaker, utan att medvetet köpa och konsumera mindre av dem. Då upprätthålls kontrollen bättre.

Tron på möjligheten till förändring

Vad jag har upptäckt i min egen viktnedgång är att även om det inte har skett någon radikal förändring i min vikt under årens lopp, så har min egen attityd och inställning till denna utmanande viktnedgångskamp varit avgörande och motiverat mig att fortsätta. Med en positiv attityd och drivkraft kommer man alltid längst. Det är bara att fortsätta, även om det ibland känns som om det inte blir till något. Håll huvudet högt och ge dig in i en ny strid utan att ge upp och utan att tveka.

Någon gång kommer denna uthållighet att belönas. Alldeles säkert!

Styrka från motionen

Jag kan här till sist berätta ett personligt exempel på mina egna framsteg. I ungefär tre år har jag försökt att få ner min egen kroppsvikt så mycket som möjligt, men utan resultat. Även om det har varit frustrerande och deprimerande är motionen det enda som har hjälpt mig att hålla ut och fortsätta.

Jag började först med korta promenader som jag sedan har utökat i takt med att min kondition gradvis har förbättrats. Nu är jag glad att se att min kondition är på en bra nivå! Det märker jag eftersom jag nu inte blir lika andfådd som tidigare när jag går långa, raska promenader, vilket jag är mer än glad över. Det, om något, ökar den egna motivationen och viljan att fortsätta kämpa.

Det går framåt bara orkar fortsätta utan att ge upp.

Ett råd kan också vara att inte tänka och oroa sig för mycket över sin egen vikt, utan att försöka inta en mer avslappnad och barmhärtig attityd till den. Jag tror att det också gör det lättare att orka och är samtidigt en mycket effektiv motivationsfaktor.

Jag önskar alla som har börjat med Programmet för hälsosam bantning kämparglöd och framför allt en bra känsla under hela vårdvägen och naturligtvis även efteråt.

Med vänliga hälsningar,

Oskari


programmet för hälsosam bantning; hälsoviktshuset; viktminskning; patientberättelse; bantning; fetma; erfarenhet; livsstilsförändring; övervikt; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  20.2.2023