Livsstil och fertilitet

Olika faktorer påverkar fertiliteten, såsom åldern, livsstilen, användningen av rusmedel och kroniska sjukdomar. När du planerar en graviditet är det bra att ta hänsyn till dessa faktorer och ta reda på vad du själv kan påverka.

När man planerar att bilda familj och en graviditet är det bra att se till att man får en tillräcklig och mångsidig kost, regelbunden motion, god sömn och stresshantering. Det är viktigt att göra livsstilsförändringar så tidigt som möjligt innan graviditeten börjar, för att skapa en bra grund för ett hälsosamt liv.

Viktkontroll och planering av graviditet

Övervikt minskar fertiliteten både hos män och kvinnor och kan ha en negativ inverkan på fertilitetsbehandlingarnas resultat. Det är viktigt att identifiera de faktorer som du kan påverka när det gäller övervikt. Hälsosamma levnadsvanor står i centrum för detta.

Övervikt är ofta förknippad med ovulationsstörningar, som kan lindras även med en liten viktminskning. En snabb viktminskning rekommenderas inte, inte ens om man är mycket överviktig och önskar bli gravid inom en snar framtid. Tunga dieter kan rubba kroppens hormonfunktion och göra det svårare att bli gravid.

Det första steget är att se till att man har en hälsosam livsstil och göra permanenta livsstilsförändringar. Även en liten viktnedgång och hälsosamma förändringar i livsstilen kan öka chanserna att bli gravid. När man tar sig tid att genomföra förändringar och etablera vanorna som en del av livet blir förändringen mer permanent och man kan undvika jojobantning som är skadligt för hälsan.

viktminskning; reproduktiv hälsa; graviditet; fetma; viktnedgång; övervikt; fertilitet; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  8.2.2023