Efter operationen kan man äta betydligt mindre på en gång än tidigare – i början endast 0,5 dl och i fortsättningen (efter flera år) högst 2 dl åt gången. Det är därför bra att börja använda mindre tallrikar och andra kärl, t.ex. tefat eller assietter.
I den förminskade magsäcken ryms inte mat och dryck samtidigt, så dricka ska man i huvudsak mellan måltiderna.
Behovet av vätska är dock oförändrat efter operationen, så därför är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med vätska, t.ex. genom att bära med sig en dryckesflaska.
Man ska äta och dricka långsamt efter operationen. Reservera minst 20–30 minuter för en måltid. Att tugga maten noggrant förebygger smärtor, kräkning och tilltäppning av tarmen samt matsmältningsbesvär.
Segt kött och livsmedel som innehåller t ex. hela frön eller korn, grönsaker, frukt och bär med sega eller hårda skal, membran eller långa fibrer måste tuggas mycket noggrant. Det lönar sig alltså att hålla tänderna i skick.
Några av de ovan nämnda livsmedlen kan individuellt kännas svåra att äta trots noggrant tuggande, så dem bör man undvika eller äta sparsamt av.
Dåligt tuggad eller otuggad mat kan täppa tarmen, och om man äter eller dricker för snabbt kan det orsaka ätrelaterade problem, såsom illamående, smärta eller kräkning.
Behovet av näringsämnen förblir oförändrat efter operationen, så det är viktigt att äta flera små måltider per dag, så att man kan få i sig tillräckligt med näringsämnen och spårämnen under en dag. Lämpligt måltidsintervall är vanligtvis ca 2–3 timmar, vilket i praktiken innebär ca 6–8 måltider om dagen.
Genast efter operationen kan måltidsrytmen vara ännu tätare.
För långa måltidsintervaller och en gles måltidsrytm kan orsaka yrsel och svaghetskänsla och leda till uttorkning och öka risken för undernäring.
Alltför långa måltidsintervall kan också öka risken för hetsätande och försvåra kontrollen över ätandet när hungerkänslan blir alltför stor.
Obs! Ett frekvent ätande och drickande utsätter också tänderna oftare för syraangrepp.
Eftersom matportionerna är små efter operationen är det särskilt viktigt med en hälsosam och fullvärdig kost för att förhindra undernäring och för att viktnedgången ska ske tryggt.
Efter operationen bör du välja maträtter som har ett bra näringsinnehåll och äta allsidig kost bestående av fiberrika spannmålsprodukter, proteinrika och fettsnåla mjölkprodukter, kött, kyckling och fisk samt grönsaker, frukter, bär och mjuka vegetabiliska fetter.
Man ska undvika feta och sockerrika maträtter och drycker. Detsamma gäller alkoholdrycker, eftersom de innehåller mycket kalorier, men bara lite näringsämnen.
Sockerhaltiga drycker kan också orsaka dumpingsymtom, t.ex. illamående, svaghet och hjärtklappning efter måltiden.
Flytande mjölkprodukter är bra proteinhaltiga mellanmål som är enkla att inta. Vatten är den bästa törstsläckaren.
Kolsyrehaltiga drycker är inte nödvändigtvis lämpliga efter operationen.
När näringsintaget minskar näringsintaget och upptaget blir sämre, kan särskilt gastrisk bypass ökar risken för vitamin- och spårämnesbrist senare.
En fetmaopererad patient ska därför använda rekommendera kosttillskott under resten av sitt liv.
Direkt efter operationen börjar man använda kalcium- och D-vitaminpreparat samt multivitaminpreparat.
Patientens vitamin- och spårelementnivåer, proteinintag och hemoglobin följs upp efter operationen genom årliga blodprovskontroller. Andra kosttillskott används i fortsättningen enligt särskilda instruktioner.