En flexibel kost stöder viktkontrollen

Vid viktkontroll lönar det sig inte att dela upp maträtterna i förbjudna och tillåtna. När man gör de dagliga valen rätt, kan man också njuta med gott samvete.

Mot ett mer flexibelt sätt att äta

Flexibelt ätande innebär att man under en enskild måltid äter högklassig mat och så mycket att det känns lagom. Efter att man har ätit ska man känna sig mätt så att man inte känner sig hungrig på 3−5 timmar.

Det finns många saker som påverkar hur mycket du äter åt gången. Redan när du lagar mat eller sätter dig ner vid matbordet utsätts du för matens utseende och doft. Mängden du äter påverkas av matens utseende, konsistens, smak och doft, samt av dina tidigare erfarenheter och föreställningar av att äta. Om du tror att du kommer att äta för mycket kommer du förmodligen att göra det.

En lugn matsituation, att man koncentrerar sig på ätandet och tuggar noggrant gör det lättare att känna igen mättnadskänslan. Restriktioner och förbud gör att man äter för lite. Detta leder ofta till en ökning av matrelaterade tankar och begär.

Alltför mycket kontroll och avhållsamhet i fråga om kosten kan i slutändan leda till ett okontrollerat ätande och till exempel till att man frossar i sig förbjudna godsaker. Därför bör också en som tar hand om sin vikt också ibland få unna sig något gott. För vissa är en gång i veckan den rätta mängden, för andra kan flera små godsaker i veckan vara passligt.

Ett flexibelt förhållande till ätandet kräver en del inlärning. Det viktigaste är framför allt att man ser till att äta regelbundet, mångsidigt och tillräckligt och att lära sig att äta allt med måtta.

Att laga hälsosamma måltider har blivit en levnadsvana för mig. Det som har hjälpt mig mest är tanken att det inte är världens undergång om jag unnar mig något gott ibland.

Informationskälla

Borg, P. I boken: Lihavuus (på finska). Duodecim, 2015

  • Matvanor, s. 128–144.
  • Matval, s. 145–160.

Uppdaterad  8.2.2023

Kyllä