Vecka 3. Övning: Planera dina mål för viktkontrollen

När man har som mål att förändra livsstilen är det viktigt att man har en klar uppfattning om vilken riktning man ska ta.

I den här övningen får du fundera på ett realistiskt och konkret mål för viktkontroll som passar dig.

 1. Ta papper och penna. Rita först en tidslinje och sedan:
   • nutiden
   • en etapp på 6 mån
   • en etapp på 12 månader.
 1. Fundera vilket mål för viktnedgång är realistiskt för dig. En hälsosam viktnedgångstakt som uppmuntrar till långvarig framgång är ett halvt kilo per vecka.
 2. Vad önskar du att din vikt är ett år? Och om sex månader? Skriv in din målvikt på linjen och dela upp den i månatliga mål.
 3. Föreställ dig hur det skulle kännas att vara lättare. Vilka vore fördelarna med en lättare livsstil just nu, medan du fortfarande är på väg mot det lämpliga målet? Anteckna ditt sinnestillstånd, dina känslor och fördelarna på en tidslinje.
 4. Fundera hur du följer med framskridningen mot målet. Mäter du ditt midjeomfång en gång i veckan eller tittar du dig i spegeln och ger dig själv ett leende?
 5. Med vilka vanor är det enklast att börja? Vilken är den minsta och lättast möjliga förändringen? Vilka vardagliga saker kommer att påverkas av denna förändring?
 6. Tänk på hur ditt mål kan delas upp i vardagliga handlingar och hur du kan öva på nya vanor. Beskriv och skriv ner nya vanor på tidslinjen, inte så mycket upphörandet av gamla vanor. Skriv alltså inte ”jag slutar äta smörgåsar”, utan ”jag gör sallader på kvällen".
 7. Hur förbereder du dig för tuffa situationer eller svåra faser? Hur uppmuntrar du dig själv när du frestas av godsaker och har svårt att hålla dig till lättare val?
 8. Hur belönar du dig själv när du har kommit halvvägs? Vem ber du om stöd av? Vem delar du dina erfarenheter med?

viktminskning; hälsoviktshuset; egenvård; fetma; livsstilsförändring; bantning; mål; övervikt; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  17.2.2023