Må bra av motion

Motion kan vara ett bra stresshanteringssätt. Det viktigaste är att hitta ett trevligt sätt att motionera eller vara aktiv. Det finns inte så lite aktivitet att den inte är värd att göra.

Motionera med att lyssna på din kropp

Motionen har en stor betydelse för att man ska orka i vardagen och för det allmänna välbefinnandet. Regelbunden motion hjälper till att tåla stress och lindra depression och ångest. Det viktigaste är att hitta ett motionssätt som man tycker om.

Å andra sidan kan motion också vara en stressfaktor. Tung motion utlöser en stressreaktion i kroppen. I en belastande livssituation kan tung motion öka stressen ännu mer. Ett oflexibelt förhållningssätt till motionen kan också orsaka stress om man försöker upprätthålla en alltför strikt plan i en utmanande livssituation.

Det lönar sig att lyssna på kroppen och välja rätt motionsform När man känner att man har lite resurser är avslappnande och återhämtande motion, såsom lugn yoga eller stretching, oftast det bästa valet. Redan några minuters utomhusaktiviter eller att gympa nacken och axlarna mitt under en hektisk dag kan rensa upp ett stressat sinne.

Stresshantering genom rörelse

  • Rör på dig i naturen.
  • Promenera med en vän eller med din partner.
  • Gå ut ett tag och ta några djupa andetag.
  • För ut skräpet och ta den längre vägen tillbaka.
  • Lek med dina barn.
  • Spela lagspel – bra sällskap får dig att tänka på annat.
  • Titta ut genom fönstret och rulla på axlarna.

Att vistas i naturen sänker blodtrycket, lindrar stress och förbättrar humöret. I Psykportens guide hittar du övningar och tips som hjälper dig att enkelt lägga till naturupplevelser i din varda


viktminskning; hälsoviktshuset; fetmabehandling; stresshantering; livsstilsförändring; viktnedgång; fetma; stress; motion; övervikt; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  10.2.2023