Mot en bättre sömn

Var och en av oss har sömnproblem i något skede av livet. Vid behandling av sömnlöshet är det viktigaste att ta hand om sömnrytmen, hälsosamma levnadsvanor och en lämplig sovmiljö.

Recept på god sömn

Man kan på många sätt påverka sömnen och insomningen. Det är viktigt för personer med sömnproblem att vakna vid samma tid varje morgon, även om nattsömnen har blivit kort. Att sova sent på morgonen kan göra det svårare att somna på kvällen, vilket skapar en ond cirkel av sömnproblem. Sovmiljön har också betydelse för att man ska få lugn och ro. Man somnar bäst i ett lämpligt svalt och mörkt sovrum.

Lugnande kvällsrutiner

Kvällsrutinerna är avslappnande och förbereder kroppen för vila. Kvällsaktiviteterna får vara lugna och tråkiga. Det är bra att undvika saker som hetsar upp sinnet och kroppen. Lätt motion, såsom en kvällspromenad eller stretching kan hjälpa dig att somna, medan tung motion kan överaktivera kroppen och göra det svårare att somna.

Mat och dryck har en betydande inverkan på sömnen och piggheten. Ett lätt kolhydratrikt kvällsmål kan hjälpa dig att somna. Man bör dock undvika tunga måltider nära läggdags. Man bör också kontrollera sina egna alkoholvanor. Alkohol försämrar sömnkvaliteten och regelbunden alkoholkonsumtion gör att sömnen blir mer avbruten. Det är bäst att undvika koffeinhaltiga produkter och rökning 4–5 timmar före man går och lägger sig.

Oro för sömnlöshet kan förvärra den onda cirkeln av sömnlöshet. Om detta inträffar är det viktigt att man försöker acceptera situationen som den är. Ett sätt är att i förväg fundera ut en fantasi-, avslappnings- eller andningsövning som fungerar bäst för dig och som du kan använda vid sömnlösa stunder.


viktminskning; hälsoviktshuset; hälsa; bantning; sömn; välbefinnande; vikt; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  10.2.2023