2. Självkännedom

Resan mot en livsstilsförändring kan börja med att man identifierar sina egna tankar och funderar över sin självuppskattning.

 

Om du hoppas på en livsstilsförändring kommer positiva tankar att uppmuntra dig mer än avskräckande tankar.

Hurudan attityd har du mot dig själv?

De överflödiga kilona tynger ofta inte bara kroppen utan också sinnet.När du har många extra kilon kan du få suggestiva blickar eller kommentarer från andra människor. Eller åtminstone tror du att du gör det.

Kanske undviker du att se dig i spegeln eller att shoppa kläder. Om du tänker feta tankar om dig själv kan det vara så att dessa tankar återspeglas mer i ditt väsen än de extra kilona i sig själva.

Vänliga tankar om dig själv uppmuntrar dig att tänka på vilka egenskaper och färdigheter du kan använda för att stärka din självkänsla.

​​​Förhållandet till din kropp

Attityden till den egna kroppen handlar inte nödvändigtvis alls om storleken. Både slanka och överviktiga personer kan ha svårt att acceptera sin kropp, men alla kan lära sig att bära sin kropp med uppskattning och stolthet. Ibland varierar känslorna för din kropp beroende på situationen och ögonblicket, och de ligger någonstans mellan skam och stolthet.

Ibland kan en viktuppgång få dig att känna dig obekant i din kropp och obekväm. Det kan vara bestvärligt att bära kroppen, den är i vägen på trånga platser eller det känns obekvämt att visa upp den offentligt.

Självförakt är utgångspunkten för många bantningsförsök. Drömmarna om slankhet kan handla om att man vill vara någon annan.

”Jag hatar mig själv så mycket att jag bestämde mig för att börja banta."”Jag önskar innerligt att jag kunde bli av med den här kroppen.""Om jag gick ner i vikt skulle livet förändras.""Smala människor är lyckligare/mer framgångsrika/mer önskvärda."

Människovärdet mäts naturligtvis inte alls i vikten. En person kan vara lika bra oavsett om hen är smal eller fet. Vågen säger bara hur mycket du väger, inget annat.

Välbehag av den egna kroppen

Kroppen ger människan mycket välbehag. Endorfinerna ökar när du använder, stryker eller smeker din kropp, rör på dig eller har sex. När du mår dåligt av din kropp vill du inte tycka om den och du vill inte heller ta hand om dess välbefinnande.

När du har en dålig självkänsla försämras också din kroppskännedom. Du vågar inte röra kroppen, du vågar inte ens tänka på den eller titta på den. Vissa överviktiga personer har sagt att de inte ens känner sig själva och sina kroppsgränser. Var börjar min kropp och var slutar den? Vilken del av den är det rättaste jaget?

Men varför skulle en stor person inte få njuta av sin kropp? Varför skulle en stor kropp inte förtjäna att bli rörd, struken och smekt? Din hud och dina muskler signalerar en känsla av välbefinnande till exempel vid massage. Du kan också känna njutning i vatten, i duschen, badet och bastun.

När du njuter av din kropp – riktigt mycket av en stor kropp – vill du också ta hand om den. Det är en mycket mer positiv utgångspunkt för bantning!

"Jag älskar mig själv så mycket att jag bestämde mig för att bli lättare."

”Det känns härligt när jag kan njuta av min kropp."

”När min självkänsla blir bättre kan jag njuta mer av livet."

"Jag börjar ta hand om mig själv lika bra som jag tar hand om min familj / mitt barn / mina föräldrar / min hund / min bil."

När man känner sig själv och njuter av sin kropp kan man minska på att förknippa maten med välmående.

​Öva på att hantera dina egna uppfattningar

Öva dig på att hantera dina uppfattningar och fokusera på de positiva aspekterna. Under de första veckorna kan det hända att du glömmer den positiva tanken direkt. När du ser den positiva effekten kan du börja upprepa tanken och lita på dina tankars kraft.

Om du väljer att tänka en positiv tanke om dig själv varje dag har du redan ökat din självkänsla med trettio tankar på en månad.

​ ​
viktminskning; hälsoviktshuset; mentala förmågor; hälsa; bantning; välbefinnande; självkänsla; självkännedom; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  10.2.2023