Uthållighetsträning

När man börjar med uthållighetsträning är det viktigt att man tar hänsyn till den egna uthålligheten och konditionen. Genom att gradvis framskrida i träningen förbättras konditionen på ett säkert och meningsfullt sätt.

Mer energi i vardagen genom uthållighetsträning

En god uthållighet återspeglas i förmågan att klara av vardagen: efter arbetet har du till exempel fortfarande tillräckligt med energi för att njuta av fritiden. Uthållighetsträning förebygger många sjukdomar och har en positiv inverkan på den mentala hälsan och stresståligheten. Dessutom hjälper uthållighetsträning vid viktkontroll.

Haitarin otsikkotaso3
Hur kan jag börja?

Med regelbunden träning förbättras uthålligheten vanligtvis ganska snabbt.

  • Det finns många bra tillfällen i vardagen att utöva uthållighetsträning. Du kan till exempel gå eller cykla när du uträttar ärenden och använda trapporna i stället för hissen. Genom att upprepa dessa handlingar regelbundet förbättrar du din uthållighet.
  • Det lönar sig att börja uthållighetsträningen med en motionsform som du tycker om och gradvis öka träningens längd.
  • Uthålligheten kan tränas i små snuttar under veckan. Det är bra att gradvis öka mängden så att du får 2,5 timmars uthållighetsträning per vecka.
  • Vid uthållighetsträning är det viktigt att de stora muskelgrupperna sätts i arbete. Grenar som belastar de stora muskelgrupperna är promenader, cykling, skidåkning, vattensporter, dans, step up gymnastik och bollspel.
När är motionstempot lämpligt?

Motionstempot är lämpligt när du kan prata under övningen trots en lätt andfåddhet. Om du kan sjunga under träningen bör du öka tempot lite. I slutet av träningen kan du känna dig lite svettig, men bekväm.

Videoguide för att starta vattenlöpning
Video: Lär dig stavgång (Suomen Latu-Finlands friluftsförbund, på finska)
Video: Lätt upp för trapporna (Programmet vuxna i rörelse, på finska)
På morgonen gick jag till busshållplatsen längs den bekanta långsluttande uppförsbacken. Jag var inte lika andfådd och mina benmuskler skrek inte efter hjälp som tidigare. Jag märkte förändringen redan inom en kort tid.

Uppdaterad  10.2.2023

Kyllä