Självmedkänsla

Det är viktigt att man uppskattar sig själv precis som man är. Självmedkänsla ökar livstillfredsställelsen och hjälper en att ta nya tag efter motgångar.

Genom medkänsla mot livsstilsförändringar

När man ställs inför svårigheter och utmaningar kan självkritiken öka. Sinnet börjar leta efter orsakerna till svårigheterna inom en själv. Man kan komma att tänka på alla möjliga tankar om sin egen underlägsenhet och de misstag man har gjort. Tankarna kan vara beskyllande och kräva perfektion och kan leda till en ond cirkel av att må dåligt.

Människor är ofta mycket mer kritiska mot sig själva och sina egna handlingar än mot andras. Det är lättare att visa medkänsla mot andra än mot sig själv. Självmedkänsla innebär en varm och vänlig attityd till sig själv. Med andra ord förhåller vi oss till oss själva på samma sätt som vi förhåller oss till någon som står oss nära. Självmedkänsla kan hjälpa till att bryta den onda cirkeln av att må dåligt och ha negativa tankar.

Självmedkänsla ökar livstillfredsställelsen och kan minska ångesten. Människor med självmedkänsla klarar motgångarna bättre än självkritiska människor. Självkritik kan leda till att man blir psykiskt förlamad och nedstämd. En medkännande attityd å andra sidan uppmuntrar människor att ta nya tag efter misstag eller motgångar. Självmedkänsla förbättrar också självkänslan.

​​​Hur övar man självmedkänsla?

Det bästa sättet att öva självmedkänsla är att stanna upp och lyssna på sina egna tankar och känslor. Alla känslor och intryck är tillåtna och bör behandlas med acceptans och mildhet.

Självkritik kan upptäckas med hjälp av visualisering. Tänk på en situation där du har begått ett misstag eller stött på svårigheter och skyllt på dig själv. Vad väcker det för tankar? Vad har du för tankar om dig själv? Föreställ dig sedan att någon som är viktig för dig befinner sig i samma situation. Hur skulle du förhålla dig till den personen i det ögonblicket? Vad skulle du säga till personen? Kan du se skillnaden?

Var uppmärksam på medveten närvaro, som också bidrar till att utveckla självmedkänsla.

Övning 1: En barmhärtig hand

Syftet med övningen är att hjälpa dig att känna självmedkänsla. Testa övningen på webbplatsen Oivamieli.

En god självkännedom är bra för viktkontrollen. Läs mer och testa övningarna i avsnittet Motivationsvågen.

Uppdaterad  10.2.2023

Kyllä