Flexibel inställning

Det bästa sättet att hålla en lämplig vikt är att hitta vanor som passar långvarigt in i den egna vardagen. I stället för att banta bör målet vara att göra måttliga livsstilsförändringar som passar i det egna livet.

I den här videon förklarar psykologiprofessor Raimo Lappalainen vilket förhållningssätt till viktkontroll som fungerar enligt den senaste forskningsinformationen.

Flexibilitet stöder en permanent viktkontroll

När viktkontrollen är flexibel finns det inget behov för total vägran eller ansträngning. I stället behöver man fundera över den egna vardagen och uprätthålla sina egna resurser. Viktkontroll bör ses som en del av ett givande och värdefullt liv. En bra viktkontroll kan hjälpa dig att leva enligt dina värderingar. Då känns åtgärderna som främjar viktkontrollen meningsfulla och nyttiga.

De extra kilona har ofta uppkommit under månader och år. Därför är det också värt att reservera tid för att överväga, förbereda och genomföra livsstilsförändringar. Bantningskurer tar inte hänsyn till detta. När man snabbt går ner i vikt med en strikt kost har man inte tid att till exempel lära sig att kontrollera begär.

De som lyckas med viktkontrollen förenas av ett tillåtande och flexibelt tänkande.

Jag tror att det kommer att bli bra bara man gör det sakta men säkert. Jag har lärt mig ett slags livslångt flexibelt sätt att kontrollera vikten och ätandet. Jag är verkligen glad och nöjd över att min vikt har gått ner och att min hälsa har förbättrats.

Uppdaterad  10.2.2023

Ei