Lihavuuden hoito Taysissa

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa lihavuuden leikkaushoito on keskitetty Tays Hatanpään sairaalaan. Potilaan soveltuvuutta lihavuusleikkaukseen arvioivat monen erikoisalan ammattilaiset.

​Lihavuusleikkauksen kriteerit

Lihavuuden ensisijainen hoito on aina konservatiivinen hoito, jolla tarkoitetaan painon pudotusta ruokavaliohoidon ja elämäntapaohjauksen avulla. Laihtumista voidaan tukea joskus laihdutuslääkkein ja tehostaa ENE-dieetillä eli Erittäin NiukkaEnergisellä ruokavaliolla. Alkuvaiheen painonhallinta tapahtuu yleensä perusterveydenhuollossa. Jos konservatiivinen hoito ei ole tuottanut tulosta, voidaan harkita lähetettä lihavuusleikkausarvioon, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:

  • potilaan painoindeksi (BMI) on yli 40 tai jos BMI on yli 35 ja potilaalla on jokin lihavuuteen liittyvä sairaus, kuten aikuisiän diabetes, verenpainetauti, uniapnea, rasva-aineenvaihdunnan häiriö tai merkittäviä nivelvaivoja
  • potilas on 18-65-vuotias
  • potilas on halukas ja motivoitunut leikkaushoitoon
  • potilas on aiemmin pystynyt pudottamaan ohjatusti 5% painostaan painonhallintaryhmässä tai yksilöllisessä ohjauksessa.

Lihavuuden leikkaushoidon arvio ja lähetekäytäntö

Tays Hatanpää vastaa PSHP:n lihavuusleikkauksista. Kaikki lähetteet ohjataan Tays Hatanpään sisätautipoliklinikalle.

Potilas kutsutaan ensin sisätautilääkärin vastaanotolle. Siellä huomioidaan lihavuuden liitännäissairaudet ja niiden vaikeusaste ja poissuljetaan mahdolliset muut lihavuuden syyt. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla selvitetään syömistottumuksia mm. ruokapäiväkirjojen avulla, tehdään syömistapakysely ja ohjataan ja harjoitellaan leikkauksen jälkeistä ruokavaliota. Jos potilaan todetaan soveltuvan lihavuusleikkaukseen, tehdään lähete vatsaelinkirurgille Tays Hatanpään Vatsakeskukseen.

Vatsakeskuksessa sairaanhoitaja haastattelee potilaat, minkä jälkeen pidetään ryhmäinfotilaisuus, jossa kirurgi kertoo pienryhmässä eri leikkausvaihtoehdoista ja niihin liittyvistä eduista ja haitoista. Sen jälkeen yksilövastaanotolla tehdään päätös lihavuusleikkauksesta ja laitetaan potilas leikkausjonoon. Tieto leikkausajasta tulee hyvissä ajoin, koska ennen leikkausta toteutetaan leikkausturvallisuutta parantava ENE-dieetti, jonka kesto on 4-6 viikkoa.

Sähköisen asioinnin palvelu OmaTays

OmaTays on sähköinen asiointitapa potilaan ja Taysin välillä. OmaTaysissa näet muun muassa omat ajanvarauksesi ja voit täyttää sähköisiä kyselyitä. OmaTaysissa ei näy potilaskertomustekstejä, mutta OmaTaysista pääsee kätevästi katsomaan niitä Omakantaan.

Päivitetty  14.6.2022

Kyllä