Lihavuuden hoito KYSissä

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa aikuisten lihavuudenhoito toteutetaan endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikalla, lihavuuden hoitokeskuksessa.

Erikoissairaanhoidossa voidaan hoitaa sairaalloista lihavuutta sekä vaikeaa lihavuutta silloin, kun siihen liittyy sairauksia, joissa laihtumisesta on hyötyä. Sairaalloisesta lihavuudesta on kyse, kun BMI eli potilaan painoindeksi on yli 40 kg/m2. Vaikeassa lihavuudessa BMI on 35-40 kg/m2.

Hoitoon pääsyyn tarvitaan lähete. Erikoissairaanhoidon vastaanotolla tehdään kattava lihavuudenhoitoarvio ja hoito suunnitellaan yhdessä potilaan kanssa. Hoitomuodot ovat konservatiivinen ja kirurginen hoito.

Haitarin otsikkotaso2
Konservatiivisen hoidon lähetekriteerit

Lähetteen konservatiiviseen hoitoon voi saada, kun potilas on halukas ja motivoitunut hoitoon ja joku seuraavista kriteereistä täyttyy:

  • BMI on yli 40 ja potilaalla on sairaus, jota lihavuus pahentaa (vaikeahoitoinen verenpaineen nousu, vaikea rasva-aineenvaihdunnan häiriö, uniapnea, merkittäviä nivelvaivoja)
  • BMI on yli 35 ja potilaalla on vakavia sairauksia, joita myös hoidetaan erikoissairaanhoidossa ja joissa laihtumisesta on hyötyä
  • Potilaalla on vakava sairaus, jota lihavuus pahentaa merkittävästi. BMI-kriteeriä harkitaan yksilöllisesti ja joissakin tapauksissa erikoissairaanhoitoon lähettämisen BMI-kriteeri voi olla alle 35 kg/m2

Jos potilaan BMI on yllä mainituissa rajoissa, mutta hänellä ei ole yllä mainittuja sairauksia, potilaan hoito toteutetaan ensisijaisesti perusterveydenhuollossa. Jos hoito ei ole tuottanut tulosta, voidaan lähete tehdä erikoissairaanhoitoon.

Tarkemmat lähetekriteerit voit tarkastaa PSSHP:n sivulta kohdasta Kliinisen ravitsemuksen poliklinikka:

Lihavuusleikkauksen lähetekriteerit

Lähetteen lihavuusleikkaukseen voi saada, kun potilas on halukas ja motivoitunut hoitoon, hän on 18–65-vuotias ja saanut aiemmin asianmukaista konservatiivista hoitoa lihavuuteen, ja hänellä on kriteerien mukainen BMI ja soveltuva terveydentila. BMI on kriteerien mukainen, jos joku seuraavista kriteereistä täyttyy:

  • BMI on yli 40 kg/m2
  • BMI on yli 35 kg/m2 ja potilaalla on sairaus, jota lihavuus pahentaa (esimerkiksi vaikeahoitoinen verenpaineen nousu, vaikea rasva-aineenvaihdunnan häiriö, uniapnea, kantavien nivelpintojen kulumia (polvi- ja lonkkanivelet), polykystinen ovariosairaus)
  • Jos potilaalla on tyypin 2 diabetes, leikkausta voidaan harkita myös jos BMI on yli 30 kg/m2

Tarkemmat lähetekriteerit voit tarkastaa PSSHP:n sivulta kohdasta Kliinisen ravitsemuksen poliklinikka:

Konservatiivinen lihavuuden hoito

Konservatiivinen lihavuuden hoito toteutetaan pääsääntöisesti ravitsemusterapeutin ohjaamana ryhmäohjauksena. Hoitoaika on keskimäärin yksi vuosi. Hoito voidaan toteuttaa yksilöohjauksena, jos ryhmäohjaukseen osallistuminen ei ole mahdollista. Keskeisiä sisältöjä ohjauksessa ovat syömiskäyttäytymisen pysyvät muutokset. Tarvittaessa lihavuuden hoitoa voidaan tehostaa ICT-pohjaisella ”Onnikka ohjelmalla” tai niukkaenergisellä ENE-dieetillä. Potilaan lääketieteellisestä hoidosta vastaa edelleen omalääkäri tai muu lähettävä lääkäri. Mikäli lihavuuteen liittyy erityisiä lääketieteellisiä ongelmia, voidaan lähete ohjata myös kliinisen ravitsemuksen poliklinikan lääkärille.

Lihavuuden kirurginen hoito

Lihavuuden kirurginen hoito on järjestetty yhdessä kirurgian klinikan kanssa siten, että alustava potilasvalinta ja leikattujen potilaiden seuranta leikkausta seuraavan vuoden ajan tapahtuvat endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikalla lihavuuden hoitokeskuksessa.

Mikäli lähetekriteerit lihavuusleikkaukseen toteutuvat, potilas ohjautuu niin sanotulle arviokäynnille, missä lihavuusleikkauksen sopivuuden arvio suoritetaan yhteistyössä lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa yksilö- ja ryhmävastaanotoilla.

Päivitetty  11.10.2022

Kyllä