Raskauden seuranta ja synnytystapa

​Raskauden seuranta

Lihavuusleikkauksen jälkitilaan liittyy riski aineenvaihduntahäiriöistä ja tämän vuoksi raskautta seurataan erikoissairaanhoidossa moniammatillisesti (sisätauti -ja synnytyslääkäri, ravitsemusterapeutti ja tarvittaessa kirurgi). Neuvola tekee potilaasta lähetteen äitiyspoliklinikalle jo alkuraskaudessa.

Sokerirasitusta ei tehdä, koska lihavuusleikattu potilas sietää sitä huonosti. Raskausdiabeteksen toteamiseksi raskausviikolla 24-28 seurataan viikon ajan ateriapareja aamuisin (paastoarvo ja 1 tunnin aterian jälkeinen arvo) sekä tehdään kaksi vuorokausikäyrää eli otetaan ateriaparit kaikilla aterioilla (aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala). Mikäli paino on hyvin laskenut, raskausdiabeteksen ja pre-eklampsian riski on pienempi kuin jos potilas olisi edelleen merkittävästi ylipainoinen.

Mahalaukun kavennusleikkauksen jälkeen ruokatorven refluksioireet saattavat lisääntyä etenkin raskauden aikana. Refluksioiretta voidaan hoitaa kuten muillakin raskaanaolijoilla hoidetaan, lääkärisi määräämin lääkityksin, välttämällä raskaita aterioita iltaisin ja tarvittaessa sängyn päätyä kohottamalla.

Synnytystapa

Synnytystapa arvioidaan ja valitaan synnytysopillisin perustein. Alatiesynnytys on ensisijainen vaihtoehto, mikäli sille on raskauden suhteen muuten hyvät edellytykset.

Edellinen sivuOsion alkuun

 

Päivitetty  13.2.2020