Seuranta lihavuusleikkauksen jälkeen HUS-alueella

Lihavuusleikkauksen jälkeen potilasta seurataan monin tavoin. Ensimmäisenä vuonna leikkauksen jälkeen seuranta tapahtuu erikoissairaanhoidossa.

Potilaan seuranta lihavuusleikkauksen jälkeen

  • Kotiutumisen jälkeen potilas voi ottaa yhteyttä kirurgiselle vuodeosastolle, jos jonkin asia toipumisessa huolettaa. Myös Lihavuusleikkaus-digihoitopolulta potilas löytää vastaukset tavallisiin ongelmiin ja voi tarvittaessa kysyä asioita valmentajalta.
  • Ensimmäinen leikkauksen jälkeinen seurantakäynti on ravitsemusterapeutilla, jonka potilas tapaa noin 3-4 viikon kuluttua leikkauksesta Jorvin sairaalassa. Ravitsemusterapeutti seuraa potilaan laihtumista, arvioi ravitsemustilaa ja ravinnonsaantia, ohjaa suositeltaviin valintoihin ja auttaa sopeutumaan leikkauksen jälkeiseen ruokavalioon.
  • Sisätautien tai endokrinologian poliklinikalla potilasta seurataan ensimmäinen leikkauksen jälkeinen vuosi. Kontrollikäynnit ovat noin 3 ja 12 kuukauden kuluttua leikkauksesta kotikunnan mukaisessa sairaalassa. Vastaanotoilla tarkistetaan mahdollisten oheissairauksien lääkehoitoja ja seurataan vitamiinitasoja ja painoa.
  • Kontrollikäynnit ravitsemusterapeutilla jatkuvat potilaan oman alueen erikoissairaanhoidon ja jatkossa perusterveydenhuollon hoitokäytäntöjen mukaisesti. Suositeltavaa on tavata ravitsemusterapeuttia vähintään silloin, jos ruokailuun liittyy ongelmia, ravitsemus uhkaa jäädä yksipuoliseksi tai paino lähtee nousuun.
  • Yleensä seuranta voidaan siirtää perusterveydenhuoltoon (terveyskeskus tai työterveys) vuoden kuluttua leikkauksesta. Lihavuusleikkaus edellyttää elinikäistä seurantaa.

    Potilaan tulee varata itse aika vuosittain verikokeisiin ja lääkärin vastaanotolle avoterveydenhuoltoon, terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Edellinen sivu Seuraava sivu
 

Kyllä

Päivitetty  12.8.2020