Seuranta leikkauksen jälkeen (HUS-alue)

Lihavuusleikkauksen jälkeen potilas saa kutsun 3kk ja 12kk jälkitarkastukseen oman alueen endokrinologille ja sen jälkeen potilas varaa itse vuosittaiset tarkastukset terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Leikkauksen jälkeen on vuosittain tarpeellista käydä kontrolleissa ja tarkistaa laboratoriokokeet

Potilaan seuranta lihavuusleikkauksen jälkeen

  • Kirurgi seuraa potilaan leikkauksesta toipumista osastolla ennen kotiutumista.
  • Sairaanhoitajat seuraavat ja ohjeistavat potilasta koko osastolla oloajan. Potilas voi tarvittaessa ottaa yhteyttä kirurgiselle vuodeosastolle ensimmäisen leikkauksen jälkeisen vuoden ajan.
  • Lihavuusleikkaus digihoitopolun kautta potilas löytää vastaukset tavallisiin ongelmiin ja tarvittaessa kysyä valmentajalta.
  • Endokrinologi ohjeistaa potilaan lääkityksen leikkauksen jälkeen. Diabeteksen ja mahdollisesti muiden sairauksien lääkehoito saattaa muuttua. Potilas käy endokrinologian poliklinikan vastaanotolla 3 ja 12 kuluttua leikkauksesta tarkistuttamassa mahdollisten oheissairauksien lääkehoitoja sekä vitamiinitasojen ja painon seurannassa. Ensimmäisenä vuonna leikkauksen jälkeen seuranta järjestetään erikoissairaanhoidossa ja sen jälkeen potilas varaa itse ajan avoterveydenhuoltoon, terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.
  • Ravitsemusterapeutti seuraa potilaan laihtumista, arvioi ravitsemustilaa ja ravinnon saantia, ohjaa suositeltaviin valintoihin sekä auttaa sopeutumaan leikkauksen jälkeiseen ruokavalioon. Ravitsemusterapeutin seuranta on sairausloman loppuvaiheessa ja kontrollikäynnit ravitsemusterapeutilla jatkuvat potilaan oman alueen erikoissairaanhoidon ja jatkossa perusterveydenhuollon hoitokäytäntöjen mukaisesti. Suositeltavaa on kuitenkin tavata ravitsemusterapeuttia vähintään silloin, jos ruokailuun liittyy ongelmia, ravitsemus uhkaa jäädä yksipuoliseksi tai mikäli paino lähtee nousuun.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  31.1.2020